Video Poliţia atacă studenţii şi călugării budişti care protestează la Rangoon (VIDEO)

Junta militară din Myanmar a început, miercuri, reprimarea mişcării în favoarea democraţiei care a cuprins întreaga ţară, impunând restricţii de circulaţie, operând zeci de arestări şi atacând manifestanţii cu bastoane şi gaze lacrimogene, relatează AFP.

Urmărește
2 afișări

Poliţiştii, dotaţi cu bastoane, au atacat miercuri manifestanţii de la Rangoon, lovind fără discriminare studenţii şi călugării budişti reuniţi în apropiere de celebra pagodă Shwedagon, au declarat martorii oculari.

Manifestaţii, al căror număr a fost estimat la 700 de persoane, au fugit, în timp ce militarii înconjurau zona, au precizat sursele citate.

Poliţia a arestat totuşi zeci de civili şi de călugări, potrivit martorilor oculari.

Manifestanţii s-au împrăştiat în câteva minute în timp ce militarii înamaţi au înconjurat zona. O mie de protestatari s-au strâns apoi în apropiere, dar poliţiştii au utilizat gaze lacrimogene pentru a-i dispersa, potrivit martorilor.

"Sunteţi nişte brute!", scandau protestatarii la adresa forţelor de ordine. Poliţiştii au tras apoi focuri de avertisment.

Potrivit martorilor, focuri de avertisment au fost auzite şi în alte cartiere ale capitalei, unde aveau loc alte manifestaţii.

Circa 100.000 de persoane, printre care şi călugări budişti, au protestat, luni şi marţi, faţă de regimul militar de la Rangoon. Oficialii birmanezi au recurs iniţial la măsuri de intimidare a manifestanţilor, anunţând iniţial impunerea unor restricţii de circulaţie în intervalul orar 21.00-05.00 (17.30-01.30, ora României), în cursul nopţii de marţi spre miercuri.

Armata a instituit, de asemenea, un regim de acces restrâns în capitală, un statut similar stării de urgenţă. Mandalay, al doilea oraş ca mărime, situat în centrul ţării, a fost supus unor restricţii similare.

Două personalităţi care susţin mişcarea de protest a călugărilor, Zaganar, un cunoscut actor, şi Win Naing, un politician moderat, au fost arestate la domiciliu în cursul nopţii.

Cei doi au fost observaţi în ultimele zile pe străzile capitalei, oferind hrană şi apă călugărilor care defilau.

"Zaganar a fost arestat la domiciliu în jurul orei 01.30 (22.00, ora României) iar Win Naing o oră mai târziu", au dezvăluit rudele acestora.

Win Naing, în vârstă de 70 de ani, a mai fost arestat la 8 martie, după ce a organizat o conferinţă de presă în favoarea militanţilor politici care au manifestat împotriva degradării condiţiilor de viaţă din Myanmar. El a petrecut o noapte în închisoare.

Win Naing a încercat mereu să plaseze chestiunile economice şi sociale înaintea celor politice, potrivit unui diplomat occidental.

Zaganar, la rândul său, a făcut mereu apel la populaţie să suţină mişcarea de protest.

"Călugării sunt cei care stau afară pentru a se ruga pentru noi în timp ce noi stăm în casă în faţa televizorului. Mi-e ruşine de noi", a declarat acesta pentru postul de radio Democratic Voice of Burma (DVB), cu sediul la Oslo.

Regimul militar de la Rangoon a mobilizat sute de poliţişti şi militari înarmaţi în apropierea mănăstirilor şi templelor din Rangoon pentru a încerca să împiedice organizarea de noi manifestaţii. Forţele de securitate au fost, de asemenea, amplasate în jurul primăriei.

Pe fondul acestor măsuri de securitate, locuitorii se tem că represiunea va lua un caracter mult mai violent şi iau cu asalt magazinele pentru a-şi face depozite de alimente.

"Ne vom continua demonstraţiile, o vom face pentru binele şi securitatea poporului", a declarat un călugăr. 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici