Poliţia chineză s-a confruntat cu o "situaţie de urgenţă" în Piaţa Tiananmen

Poliţia chineză s-a confruntat cu o "situaţie de urgenţă" în Piaţa Tiananmen, la Beijing, săptămâna trecută, în cursul sesiunii Parlamentului, potrivit unei publicaţii de stat, care citează declaraţii ale unor trecători ce au observat fum.

Urmărește
353 afișări
Imaginea articolului Poliţia chineză s-a confruntat cu o "situaţie de urgenţă" în Piaţa Tiananmen

Poliţia chineză s-a confruntat cu o "situaţie de urgenţă" în Piaţa Tiananmen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Incidentul a avut loc miercuri, când a început sesiunea anuală a Adunării Naţionale Populare (ANP), scrie Jurnalul Popular pentru Securitatea Publică în ediţia de luni.

Această "urgenţă" a avut loc "în zona Tiananmen" la ora locală 10.45 (4.45, ora României), în timp ce premierul Li Keqiang pronunţa un discurs la Marele Palat al Poporului, care mărgineşte piaţa, potrivit acestui articol postat online pe un site al Guvernului.

Două persoane care s-au aflat în zonă, aproape simultan, au declarat pentru AFP că au văzut coloane de fum în partea de nord a pieţei.

Alţi trecători le-au spus că au observat o femeie de vârstă mijlocie încercând să-şi dea foc hainelor, au adăugat aceste două persoane. În fotografii postate miercuri pe reţele de socializare chinezeşti, fumul era vizibil de departe, dar nu şi flăcări.

Contactată de AFP, poliţia de la Beijing a refuzat să comenteze.

Tot miercuri, doi poliţişti au fost recompensaţi de către adjunctul ministrului Securităţii Publice pentru modul în care au reacţionat faţă de incident, a adăugat publicaţia de stat.

Sesiunea anuală a Parlamentului aduce, de obicei, către capitală, "petiţionari" care cer autorităţilor centrale reparaţii pentru prejudicii suferite.

Piaţa Tiananmen, centrul simbolic al puterii în China, este vizată de un control strict, efectuat de către forţele de ordine, care sunt mobilizate în permanenţă şi echipate cu extinctoare.

Cazurile de autoincendiere sunt destul de frecvente în China. Aproximativ 120 de tibetani au murit în acest fel începând din 2009, iar unii locuitori chinezi, victime ale unor demolări forţate, au recurs de asemenea la acest gest.

La 21 octombrie 2011, un chinez a încercat să se autoincendieze în Piaţa Tiananmen, însă autorităţile au reuşit să blocheze total apariţia acestei informaţii timp de patru săptămâni.

Un atentat a fost comis pe 28 octombrie pe esplanada emblematică. Potrivit versiunii oficiale, trei membri ai unei familii minoritare uigure s-au năspustit cu maşina la bordul căreia se aflau asupra unei intrări în Oraşul Interzis, într-un atac sinucigaş care s-a soldat cu alţi doi morţi şi aproximativ 40 de răniţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici