- Home
- Externe
- DRESDA, (13.12.2013, 12:29)
- Florin Badescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poliţia germană devine high-tech pentru a stopa cântecele neonaziste
Poliţia germană s-a înzestrat cu un nou dispozitiv tehnologic pentru a identifica în câteva secunde cântecele neonaziste, denumit "Nazi Shazam", o referire la populara aplicaţie de recunoaştere muzicală de pe telefoanele mobile, Shazam.
Urmărește
227 afișări
Poliţia germană devine high-tech pentru a stopa cântecele neonaziste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorităţile din Saxonia, pentru moment singurul stat regional care foloseşte noul dispozitiv, speră să poată să identifice astfel şi să închidă posturile radiofonice de pe internet care difuzează cântece de propagandă interzise.
"Muzica este o poartă de intrare pentru extremismul de dreapta, ştim asta, deci, după părerea mea, acest instrument este foarte important", a explicat în timpul unei recente prezentări pentru presă, la Dresda, Markus Ulbig, ministrul de Interne din Saxonia, unul dintre landurile în care partidul neonazist NPD înregistrează cele mai bune scoruri la alegerile locale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Hard rockul nazist este într-adevăr de multă vreme un instrument de recrutare important pentu grupările de extremă dreapta, care distribuie CD-uri în timpul manifestaţiilor lor.
Biroul federal de control al mediilor periculoase pentru tineret a alcătuit anul trecut o listă neagră ce conţine 79 de titluri acuzate că promovează ideologia neonazistă sau că includ cuvinte rasiste, potrivit publicaţiei Der Spiegel.
Programul informatic pus la punct în Saxonia creează un cod unic sau o "amprentă digitală" pe baza frecvenţelor utilizate de cântece, apoi compară muzica suspectă cu o bază de date conţinând "amprentele digitale" ale pieselor interzise.
"Programul este în mod clar mai rapid decât omul. În plus, el nu are nevoie să doarmă", a subliniat Martin Struden, purtător de cuvânt al Ministerului de Interne din landul Saxonia.
În trecut, ofiţerii de poliţie trebuia să asculte cântecele, apoi să compare textele cu cele ale altor piese dintr-o bibliotecă muzicală vastă.
"Aveau nevoie de o zi sau două pentru a asculta şi pentru a transcrie un album", a spus Jens auf dem Keller, însărcinat cu monitorizarea mass-media din Poliţia saxonă. "Cu dispozitivul digital, acum totul durează doar o clipă", a explicat acesta.
O tehnologie similară este folosită de aplicaţia pentru telefoanele mobile Shazam, care, prin analiza unui cântec difuzat, recunoaşte titlul piesei şi artistul care o interpretează.
Înainte de a-şi folosi aplicaţia în viaţa reală, autorităţile saxone au lansat un apel în toată ţara pentru a primi şi alte piese muzicale cu scopul de a-şi mări baza de date, care conţine pentru moment 3.500 de cântece interzise.
Creşterea numărului de posturi radiofonice pe internet de extremă dreaptă din 2011 şi 2012 i-a determinat pe liderii saxoni să dezvolte noul program informatic. Şi, pe măsură ce grupările în chestiune îşi dezvoltau activitatea online, poliţia este nevoită să se adapteze şi să implementeze instrumente de supraveghere a internetului tot mai sofisticate.
"Neonaziştii şi-au modificat strategiile, părăsind tot mai mult lumea reală pentru cea virtuală", a subliniat Julia Wolrab, de la asociaţia Împotriva Uitării, Pentru Democraţie, care ajută persoanele afectate de propaganda extremistă online.
Într-un raport din 2013, organizaţia publică de control a mass-media Jugendschutz.net (Protecţia tinerilor) afirmă că grupările de extremă dreapta utilizează diverse aplicaţii pentru telefoanele mobile cu scopul de a difuza muzică sau videoclipuri către membrii lor şi se folosesc de coduri QR (coduri bară care trimit la site-uri sau alte conţinuri online) pentru a recruta.
Organizatorii "Zilelor viitorului german", un eveniment care a avut loc în 2012, la Hamburg, îi încurajau pe participanţi să îşi lipească acele coduri QR pe rucsacuri sau pe tricouri, pentru a se conecta discret pe site-ul lor de internet.
Acelaşi raport a constatat, totodată, o creştere, între 2011 şi 2012, de aproape 50% a numărului de mesaje de extremă dreapta pe reţelele de socializare şi a observat o tendinţă de dezvoltare a campaniilor pe acele reţele, evitând cu multă grijă simbolurile naziste tradiţionale, pentru a "seduce" un număr tot mai mare de utilizatori.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe