Poliţia japoneză caută corpuri neînsufleţite în jurul centralei Fukushima

Poliţia japoneză a început joi să caute victime ale cutremurului urmat de un tsunami, în jurul centralei nucleare avariate de la Fukushima (nord-est), unde continuau lucrările de pompare a apei contaminate.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Poliţia japoneză caută corpuri neînsufleţite în jurul centralei Fukushima

Poliţia japoneză caută corpuri neînsufleţite în jurul centralei Fukushima (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pentru prima dată de la 11 martie, ziua cutremurului cu magnitudinea 9, urmat de un tsunami uriaş, pe coastele de la Pacific în dreptul localităţii Tohoku, în nord-estul Japoniei, aproximativ 330 de poliţişti, îmbrăcaţi în costume şi măşti de protecţie, vor căuta între dărâmături, într-o zonă până acum necercetată, pe o rază de zece kilometri, în jurul instalaţiei nucleare.

După catastrofa nucleară de la Fukushima Daiichi (numărul 1), autorităţile au evacuat populaţia care locuia pe o rază de 20 de kilometri în jurul acesteia, din cauza emisiilor radioactive. La 3 aprilie, poliţia a efectuat căutări doar în zona cuprinsă între zece şi 20 de kilometri.

"Căutările au început către ora 10.00 (4.00, ora României) şi se vor încheia la apus", a declarat un purtător de cuvânt al poliţiei din prefectura Fukushima.

"Este dificil de estimat numărul persoanelor date dispărute în regiune. Trebuie să le găsim cât mai repede posibil", a adăugat el. "Dacă aceste corpuri (neînsufleţite) degajă un nivel prea mare de radioactivitate, va fi necesar să le spălăm înainte să le autopsiem şi să le depunem la morgă", a subliniat el.

Bilanţul morţilor nu este definitiv. Potrivit datelor poliţiei, în continuare provizorii, 13.349 de persoane au fost ucise de curemurul urmat de tsunami, iar alte 14.867 sunt date dispărute.

În incinta centralei, acoperită, la 11 martie, de un val de 14 metri înălţime, care a avariat alimentarea cu energie electrică şi circuitele de răcire, angajaţii companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) continuau să pompeze mii de tone de apă radioactivă, infiltrată în instalaţii şi galerii subterane.

Până în prezent, am evacuat 700 de tone de apă, din galeria reactorului 2", a declarat Takeo Iwamoto, un purtător de cuvânt al TEPCO.

"Este nevoie de câteva săptămâni pentru a putea evacua toate bălţile din interiorul şi la exteriorul instalaţiilor", a subliniat el.

Tehnicienii apreciază că aproximativ 60.000 de tone de apă radioactivă au inundat subsolul, canalizările şi sălile maşinilor de la trei dintre cele şase reactoare ale centralei, blocând activităţile muncitorilor.

Această sarcină delicată, complicată de replicile seismice care se succed în regiune, este indispensabilă pentru reluarea activităţilor de repunere în funcţiune a sistemelor de răcire.

TEPCO intenţionează, de asemenea, să retragă barele de combustibil uzat, puse la răcit în bazinele de dezactivare ale reactoarelor şi va utiliza un elicopter miniatural, fără pilot, pentru a verifica starea acestor bazine.

Situată pe malul Oceanului Pacific, Fukushima Daiichi este una dintre cele mai vechi centrale din Japonia, primul reactor al acesteia fiind construit la începutul anilor '70.

Peste 400 de replici cu magnitudinea începând de la 5 au fost înregistrate de la cutremurul de la 11 martie, potrivit experţilor, clădirile centralei, deja afectate de explozii şi incendii, putând suferi noi pagube, în cazul unor cutremure puternice şi repetate.

Agenţia pentru siguranţa nucleară japoneză a cerut TEPCO să verifice de urgenţă structura şi să procedeze la lucrările necesare.

Pentru a reduce deversarea apei radioactive în ocean, în apropiere, operatorul a instalat, la ieşirea din reactorul 2, trei plăci de oţel şi o barieră de sedimente, un fel de perdea, care coboară până pe fundul mării, menţinute la suprafaţă cu ajutorul unor flotoare.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a anunţat că nu este "nevoie de noi măsuri privind sănătatea publică" în Japonia, subliniind că riscurile pentru sănătate "în zona de dincolo de (o rază de) 40 de kilometri" de la centrală, nu sunt mai "ridicate astăzi decât ieri".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici