- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politica Rusiei, un obstacol în calea democraţiei în spaţiul fost-sovietic
Politica externă a Rusiei constituie un obstacol în calea dezvoltării democratice în spaţiul fost sovietic, arată un raport al Institutului moldovean pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS), citat de site-ul postului Europa Liberă.
Politica Rusiei, un obstacol în calea democraţiei în spaţiul fost-sovietic
Potrivit studiului IDIS, "R. Moldova se situează la frontiera de ciocnire a două valuri de tranziţie, unul din Occident - democratic, iar altul din Est - autoritarist".
"După cum relevă studiul, este mai uşor să controlezi un stat autoritarist, pentru că există un singur pol de putere. Este de ajuns să controlezi un singur pol de putere şi nu trei - cum ar fi Parlamentul, Curtea Constituţională şi Executivul, aşa cum se întâmplă într-un stat tradiţional democratic. Un stat autoritarist, unde toate trei ramurile puterii sunt controlate de o singură forţă, este mai uşor de controlat din exterior. De aici şi preferinţa de a lucra cu state autoritariste", afirmă analistul Dumitru Măzărari, într-un interviu acordat postului Europa Liberă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Potrivit lui Măzărari, rezultatele studiului arată că "Republica Moldova nu are şanse să reziste presiunilor politicii externe ruse dacă nu va fi asistată de Occident".
"Este un actor foarte mic şi prea vulnerabil. Dacă Occidentul nu va investi mai multe resurse, nu va apela la strategii mai bine chibzuite, R.Moldova riscă să-şi consolideze sistemul autoritarist şi să ajungă tot mai mult sub controlul Rusiei", atrage atenţia expertul.
Întrebat dacă Rusia este singurul vinovat pentru degradarea situaţiei libertăţilor democratice în R.Moldova, Măzărari a răspuns: "Cred că ar fi puţin exagerat să spunem că Rusia e singura vinovată. Factorul Rusiei este unul suplimentar. Rusia nu are scopul principal de a opri dezvoltarea democratică, dar obstacolele în calea dezvoltării democratice sunt mai mult o reacţie adiţională la politicile Rusiei".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO