POLITICO: Germania şi SUA nu sunt singurii membri care se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce alte ţări adoptă aceeaşi poziţie

  • Preşedintele Volodimir Zelenski întâmpină o problemă cu planul său de victorie bazat pe invitaţia Ucrainei de a adera la NATO.
  • Unii dintre membrii-cheie ai alianţei sunt împotriva aderării ţării la Alianţă.
Urmărește
677 afișări
Imaginea articolului POLITICO: Germania şi SUA nu sunt singurii membri care se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce alte ţări adoptă aceeaşi poziţie

POLITICO: Germania şi SUA nu sunt singurii membri care se opun aderării Ucrainei la NATO. Ce alte ţări adoptă aceeaşi poziţie

Planul de victorie realizat de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski implică, printre propuneri, şi invitaţia Ucrainei de a adera la NATO. Cu toate acestea, câţiva membri-cheie din alianţă se opun acestui lucru, scrie POLITICO.

Pe lângă SUA şi Germania – care şi-au anunţat această opoziţie de mai mult timp – alte cinci state nu sunt de acord ca Ucraina să devină membru NATO.

Ungaria şi Slovacia sunt alte două ţări care nu doresc aderarea Ucrainei la NATO, iar această poziţie este justificată de faptul că liderii lor – premierii Viktor Orban şi, respectiv, Robert Fico – adoptă o narativă pro-Kremlin.

Într-o postare pe reţelele sociale, Orbán a numit planul de victorie al lui Zelenski „mai mult decât terifiant”.

Pe de altă parte, premierul slovac Robert Fico a avertizat la începutul acestei luni că lăsarea Ucrainei să adere la NATO „ar fi o bază bună pentru un al treilea război mondial” şi a promis că nu va fi „niciodată de acord” cu acest lucru.

Totodată, alte trei ţări – Belgia, Slovenia şi Spania – sunt împotriva aderării Ucrainei la NATO.

Potrivit POLITICO, unul dintre oficialii NATO a afirmat că aceste trei ţări „se ascund în spatele SUA şi Germaniei” şi „sunt reticente”.

Până în acest moment, Ucraina nu a primit oficial o invitaţie de a adera la Alianţa Nord-Atlantică, însă a primit asigurări că viitorul ţării este ireversibil spre NATO.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici