- Home
- Externe
- (14.05.2024, 09:12)
- Diana Nunut
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
POLITICO: Parchetul European ameninţă Comisia UE cu acţiune în instanţă. Care este motivul invocat
- Parchetul European ameninţă Comisia Europeană cu acţiuni în justiţie.
- Instituţia condusă de Laura Codruţa Kövesi afirmă că, în cazul unei micşorări a bugetului alocat Parchetului, e posibil să nu se mai poată concentra pe operaţiunile de investigare.
- Parchetul European investighează, printre altele, acuzaţiile de infracţiuni penale în legătură cu negocierile privind vaccinurile dintre Ursula von der Leyen şi directorul general al Pfizer.
Urmărește
1169 afișări
POLITICO: Parchetul European ameninţă Executivul UE cu acţiune în instanţă. Care este motivul invocat
În data de 9 aprilie, Laura Codruţa Kövesi, care conduce Parchetul European (EPPO) – responsabil cu investigarea infracţiunilor financiare grave care afectează interesele UE - a lansat o aşa-numită ,,procedură de soluţionare amiabilă" cu Comisia, scrie POLITICO.
Această măsură constituie ultimul pas juridic înainte de litigii şi, în cazul în care nu se va ajunge la un consens, lupta ar putea ajunge până la Tribunalul UE.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
22 decembrie 1989 - ziua fugii cu elicopterul a soţilor Ceauşescu
-
Qatarul ameninţă UE că va taia gazul. Ministrul energiei din Qatar: "Nu blufez"
-
Simion: Am adus o dubă cu mutări, relocări, debarasări / Nu vom legitima prin prezenţa noastră un preşedintele ilegitim
Procurorii se tem că activitatea lor nu se va mai putea desfăşura în mod corespunzător în cazul în care Comisia va aproba micşorarea bugetului - o măsură anunţată în februarie şi care a fost o surpriză, susţine EPPO, potrivit sursei citate.
Scrisoarea lui Kövesi a fost împărtăşită la începutul lunii aprilie cu trei înalţi funcţionari din cadrul Comisiei, potrivit unui document consultat de POLITICO. În cadrul acesteia, Kövesi subliniază faptul că executivul UE pune presiune asupra bugetului Parchetului European, în special asupra sumelor cheltuite pentru IT. O astfel de mişcare conduce spre împiedicarea procurorilor de a lucra în condiţii eficiente, întrucât sunt privaţi de mijloacele necesare pentru exercitarea activităţii.
De unde a pornit totul
Parchetul European este o instituţie lansată în 2021 şi a primit de la bun început sprijin din partea Comisiei Europene, inclusiv pentru partea IT. În prezent, Executivul UE a anunţat instituţia condusă de Kövesi că acest sprijin, estimat la 5 milioane de euro, ar urma să fie retras la finalul acestui an.
,,Decizia unilaterală ... de a pune capăt, la 31 decembrie 2024, furnizării serviciilor menţionate către EPPO riscă ca parchetul independent al Uniunii să se afle în imposibilitatea de a-şi îndeplini sarcinile şi de a-şi îndeplini misiunea", a scris Kövesi, potrivit POLITICO.
Miza ar putea fi alta
Parchetul European se ocupă cu investigaţii care implică una dintre cele mai denunţate probleme în blocul european: organizaţiile criminale care urmăresc banii UE.
Numărul acestor investigaţii a crescut considerabil pe parcursul anului trecut, majoritatea fiind legate de revenirea economică a UE după pandemia de coronavirus. În acest sens, anchetele derulate au vizat fondurile alocate pentru stimularea redresării economice post-COVID-19, a căror valoare ajunge la 800 de miliarde de euro.
În ultimele luni, anchetatorii de la EPPO au luat locul procurorilor belgieni, care o investighează pe Ursula von der Leyen pentru ,,interferenţă în funcţiile publice, distrugere de SMS-uri, corupţie şi conflict de interese", în cazul numit Pfizergate. Acuzaţiile din cadrul anchetei arată că Ursula von der Leyen şi directorul general al companiei Pfizer ar fi avut o serie de negocieri pentru achiziţia de vaccinuri anti-COVID-19, în timpul celui mai mare acord de vaccinare din UE, în plină pandemie.
Răspunsul Comisiei Europene
Comisia, care a avut, conform legii, 15 zile la dispoziţie pentru a reacţiona la scrisoarea EPPO, a trimis un răspuns.
,,Comisia a răspuns EPPO în termenul desemnat pentru o soluţionare amiabilă", a declarat un purtător de cuvânt. ,,În răspunsul său, Comisia şi-a exprimat disponibilitatea de a continua să sprijine serviciile informatice ale EPPO în viitorul apropiat, în condiţii specifice. Nu putem face alte comentarii", este răspunsul furnizat scrisorii, potrivit POLITICO.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Pentagonul vrea ca forţele pentru operaţii speciale americane să poată antrena armatele statelor aliate SUA pentru „războaie neconvenţionale împotriva unor agresori externi”
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe