- Home
- Externe
- (07.06.2023, 09:58)
- Iulian Moşneagu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Politico: Suspendarea preşedinţiei ungare a UE nu ar fi o sancţiune, ci o măsură de precauţie
Ameninţarea cu împiedicarea exercitării preşedinţiei Consiliului UE se poate dovedi a fi unul dintre cele mai eficiente instrumente prin care Bruxellesul poate determina membrii rebeli să se alinieze, scrie POLITICO.
Urmărește
1412 afișări
Premierul Viktor Orbán, cel mai longeviv lider actual al unei ţări membre a Uniunii Europene, a transformat Ungaria într-o "autocraţie electorală" care nu mai poate fi considerată o "democraţie funcţională". Şi totuşi, Ungaria urmează să preia preşedinţia rotativă a Consiliului UE în a doua jumătate a anului 2024.
Întrucât acest lucru ar putea conduce blocul în teritoriu necunoscut, simpla perspectivă a iminentei preşedinţii a Ungariei ridică o întrebare legitimă, dar incomodă: Cum poate o ţară membră a UE, cum ar fi Ungaria sau Polonia, care a fost găsită de mai multe ori în situaţia de a încălca valorile fundamentale ale UE şi căreia i-au fost suspendate fondurile, să prezideze în mod credibil una dintre principalele instituţii ale UE?
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Preşedinţia îi conferă titularului său puterea de a stabili agenda Consiliului UE, prezidând practic toate reuniunile care au loc între cei 27 de miniştri ai UE şi reprezentând Consiliul în relaţiile cu celelalte instituţii. Se aşteaptă ca orice guvern care deţine preşedinţia să acţioneze ca un "broker onest" pentru cele 27 de ţări membre.
Astfel, se pune întrebarea cum un guvern care face obiectul procedurii articolului 7 pentru nerespectarea sistematică a valorilor fundamentale ale UE şi ale cărui fonduri UE sunt suspendate ar putea prezida reuniunile Consiliului menite să abordeze aceleaşi probleme. În plus, sprijinul mai puţin direct al Budapestei pentru Ucraina ridică şi mai mult miza pentru întregul bloc comunitar
Posibilitatea de a suspenda preşedinţia rotativă a unei ţări membre este un lucru care a rămas multă vreme limitat la speculaţii academice. Cu toate acestea, având în vedere că Parlamentul European le cere acum liderilor UE să blocheze preşedinţia Ungariei cu o largă majoritate, astăzi pare mai probabilă ca niciodată.
În acest scop, există deja mai multe opţiuni pentru a modifica preşedinţia rotativă viitoare a unei ţări membre.
Una dintre opţiuni este ca, printr-un vot cu majoritate calificată, toate ţările membre ale UE să modifice ordinea naţiunilor care urmează să deţină preşedinţia. Acest lucru ar putea împinge dreptul Ungariei de a deţine preşedinţia până la o dată nedeterminată, până când aceasta va reveni în cadrul normelor obligatorii ale UE.
O cale alternativă ar putea fi ca cele două guverne care deţin următoarele două preşedinţii înaintea Ungariei, Belgia şi Spania în cadrul aşa-numitului sistem trio, să îşi modifice aranjamentele interne şi să modifice agenda preşedinţiei ungare. Ca urmare, toate reuniunile Consiliului care implică statul de drept (cum ar fi articolul 7, suspendarea fondurilor UE, respectarea super-punctelor de referinţă etc.) ar putea fi supervizate de alte guverne în schimb.
În cele din urmă, o altă opţiune ar putea implica o suspendare completă a preşedinţiei Ungariei, Belgia şi Spania urmând să preia fiecare jumătate din cele şase luni ale Ungariei, ceea ce ar duce la o rotaţie de nouă luni.
Având în vedere că preşedinţia Ungariei va începe după următoarele alegeri pentru Parlamentul European, este puţin probabil ca acest caz de amânare sau de suspendare să dispară în curând, ci mai degrabă să capete şi mai mult avânt politic. Iar acest lucru este cu atât mai probabil dacă luăm în considerare faptul că după Ungaria, urmează ca preşedinţia să fie deţinută de Polonia, o altă ţară membră rebelă, a cărei preşedinţie ar ridica multe dintre aceleaşi probleme, deşi nu atunci când este vorba despre Ucraina.
Astfel, liderii UE din cadrul Consiliului trebuie să răspundă acum la apelul Parlamentului "de a găsi o soluţie adecvată cât mai curând posibil". Iar dacă nu fac acest lucru, Parlamentul a ameninţat că va lua "măsuri adecvate", cum ar fi boicotarea funcţionării viitoarei preşedinţii a Ungariei, prin reducerea cooperării la un nivel minim.
Între timp, guvernele german, olandez şi suedez şi-au exprimat deja, în mod neaşteptat, un anumit sprijin public pentru această idee, ministrul german pentru Europa, Anna Lührmann, declarând: "Am îndoieli cu privire la măsura în care Ungaria poate reuşi să deţină o preşedinţie de succes". Acelaşi lucru este valabil şi pentru Belgia, Danemarca şi Cipru, toate urmând să împartă preşedinţia în acelaşi an cu Ungaria sau Polonia, deoarece propriile lor reputaţii sunt în joc, având în vedere că pot fi judecate ca fiind complici la primele preşedinţii rebele ale Consiliului din istoria blocului.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20