Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi premierul libian Abdelhamid Dbeibah şi-au reafirmat luni angajamentul faţă de un acord controversat de delimitare maritimă, care i-a enervat pe vecinii lor din estul Mediteranei, relatează
Le Figaro.
”Astăzi ne-am reînnoit hotărârea cu privire la acest acord încheiat în 2019,” a declarat Erdogan, după o întâlnire la Ankara.
”În ceea ce priveşte acordurile semnate între ţările noastre, în special cel referitor la delimitările maritime, reafirmăm că aceste acorduri se bazează pe baze valide şi servesc intereselor celor două ţări ale noastre”, a declarat şi Abdelhamid Dbeibah.
Acest acord, pe care celelalte ţări care se învecinează cu Mediterana de Est nu îl recunosc, stabileşte graniţele maritime dintre Turcia şi Libia într-o regiune bogată în gaze naturale. Turcia se bazează pe acest acord pentru a justifica forajul de gaz pe care îl efectuează în zone situate teoretic în spaţiul maritim al Greciei sau al Ciprului. Ankara încheiase acest pact maritim cu guvernul libian recunoscut de Naţiunile Unite şi cu sediul la Tripoli, când acesta din urmă s-a confruntat cu o ofensivă a unei puteri disidente cu sediul în estul Libiei.
După ani de conflicte, Libia a format, după un proces condus de ONU, un executiv unificat responsabil de conducerea tranziţiei la alegerile naţionale de la sfârşitul lunii decembrie. Este acest guvern de tranziţie condus de Abdelhamid Dbeibah. Luni, cei doi lideri au semnat, de asemenea, o serie de acorduri menite să consolideze cooperarea, în special economică, între ţările lor.
”Vrem să ne consolidăm solidaritatea şi cooperarea. Vom sprijini guvernul unităţii naţionale în acelaşi mod în care am susţinut guvernul legitim anterior de la Tripoli,” a subliniat preşedintele turc.