Polonia a început să ridice un zid la graniţa cu Belarus. Care sunt motivele

Bariera se va întinde pe aproape jumătate din lungimea graniţei şi va costa de 10 ori bugetul Departamentului de Migraţie din Polonia.

Urmărește
2481 afișări
Imaginea articolului Polonia a început să ridice un zid la graniţa cu Belarus. Care sunt motivele

Sursa foto: Mediafax Foto/AFP

Polonia a început să construiască un zid de-a lungul graniţei sale cu Belarus, menit să împiedice solicitanţii de azil să intre în ţară. Problema principală este că zidul va fi amplasat într-o pădure protejată de lege, parte din Patrimoniul UNESCO.

Poliţia de frontieră poloneză a spus că bariera va măsura 186 km (aproape jumătate din lungimea graniţei împărţite de cele două ţări), va ajunge până la 5,5 metri şi va costa 353 de milioane de euro. Zidul va fi echipat cu detectoare de mişcare şi camere termice.

Polonia l-a acuzat pe preşedintele Belarusului, Alexander Lukaşenko, că a provocat în mod deliberat o nouă criză a refugiaţilor în Europa, organizând o mişcarea a oamenilor din Orientul Mijlociu la Minsk şi promiţându-le o trecere în siguranţă în UE, ca răzbunare pentru sancţiunile pe care Bruxelles le-a impus regimului său autoritar.

Mii de solicitanţi de azil, în principal din Siria, Irak şi Afganistan, au fost prinşi în ultimele luni încercând să treacă graniţa, cei mai mulţi dintre aceştia fiind împinşi violent înapoi în Belarus de poliţiştii de frontieră polonezi. Cel puţin 19 persoane au murit de la începutul conflictului de la graniţa Poloniei cu Belarusul, marea majoritate dintre ei fiind expuşi pentru un timp îndelungat la temperaturi de îngheţ.

Urgenţa umanitară a atins apogeul în noiembrie, când autorităţile din Belarus au escortat mii de solicitanţi de azil la graniţa cu Polonia. Zeci de refugiaţi au povestit pentru The Guardian cum trupele din Belarus au adunat grupuri de până la 50 de persoane şi au tăiat sârma ghimpată împreună cu aceştia pentru a le permite să treacă.

„Constructia barierei de la graniţa polono-belarusă a început”, a declarat Poliţia de Frontieră Poloneză pe Twitter. „Este cea mai mare investiţie într-o astfel de construcţie din istorie”.

Anna Alboth, membră a Grupa Granica, o reţea poloneză de ONG-uri care monitorizează situaţia de la graniţă, a declarat: „Zidurile despart, nu protejează. Decizia de construire a unui astfel de zid la graniţa polono-belarusă nu este doar nelegiuită, ci aduce şi un risc de vătămare ireversibilă a mediului, într-unul dintre cele mai bogate locuri naturale ale Poloniei şi ale întregii Europe. În loc să cheltuiască bani pe ziduri şi companii private, ar trebui să cheltuiască pentru dezvoltarea unei politici de migraţie care să acorde prioritate drepturilor omului şi siguranţei localnicilor, a animalelor şi a naturii”.

Un purtător de cuvânt al poliţiei de frontieră, Anna Michalska, a declarat agenţiei de presă PAP din Polonia că „intenţionează ca daunele să fie cât mai mici posibil”. Ea a spus: „Tăierea copacilor va fi limitată la minimul necesar. Zidul în sine va fi construit de-a lungul drumului de graniţă”.

Anul trecut, guvernul de dreapta din Varşovia a dublat de patru ori prezenţa grănicerilor şi a personalului militar în zonă. Zeci de puncte de control au fost amplasate de-a lungul perimetrului aşa-numitei „zone roşii” care este acum inaccesibilă lucrătorilor umanitari şi jurnaliştilor.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici