- Home
- Externe
- VARŞOVIA, (12.06.2015, 20:09)
- Valentin Vidu - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polonia acuză Statele Unite de obstrucţionarea anchetei cu privire la închisoarea CIA
Statele Unite ignoră cererea Poloniei de a-i preda versiunea completă a raportului întocmit de către Senat, care ar putea să clarifice acuzaţii potrivit cărora CIA a comis abuzuri asupra unor suspecţi Al-Qaida într-o închisoare din nordul ţării, afirmă procurori polonezi, relatează Reuters online.
Urmărește
199 afișări
Polonia acuză Statele Unite de obstrucţionarea anchetei cu privire la închisoarea CIA (Imagine: Shutterstock)
Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului american a detaliat, în decembrie, modul în care Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA) a folosit tehnici - inclusiv simularea înecului şi unor execuţii - împotriva unor suspecţi de terorism în instalaţii secrete din străinătate în anii care au urmat atentatelor teroriste de la 11 septembrie 2001.
Comisia a dezvăluit locurile închisorilor secrete ("black sites"), însă acestea au fost cenzurate în rezumatul pe care l-a făcut public.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Procurori polonezi afirmă că au solicitat în mod oficial Departamentului american al Justiţiei o copie a raportului integral, necenzurat, pentru a-i ajuta în ancheta penală cu privire la acuzaţiile potrivit cărora CIA a operat o instalaţie secretă într-o pădure, în Polonia.
"Partea americană nu a trimis Poloniei o versiune integrală a raportului, în pofida solicitării noastre scrise", a declarat Piotr Kosmaty, un reprezentant al procuraturii de pe lângă o curte de apel din Cracovia, care conduce ancheta.
"Nu am primit nicio asistenţă judiciară de la partea americană", a declarat el pentru Reuters.
- "Oameni torturaţi"
După publicarea rezumatului raportului întocmit de către Senat, preşedintele Barack Obama a recunoscut că CIA a "torturat nişte oameni" în închisori secrete, în străinătate, în timpul administraţiei predecesorului său George W. Bush.
Însă Casa Albă s-a opus ca oricine din Statele Unite să fie tras la răspundere, o poziţie despre care grupurile pentru apărarea drepturilor omului afirmă că se extinde, în prezent, şi la investigaţiile din Europa.
Nefurnizarea unei copii a raportului Senatului face parte dintr-un model de comportament, potrivit unui document pe care Guvernul polonez l-a trimis Consiliului Europei (CoE), principlaul organism în domeniul drepturilor omului pe continent.
Guvernul afirmă că a trimis Departamentului american al Justiţiei şase cereri de ajutor, în virtutea unui tratat americano-polonez privind asistenţa judiciară reciprocă. "Prima cerere a fost refuzată, iar la celelalte cinci nici măcar nu s-a răspuns", se arată în document.
Oficiali polonezi au ridicat problema neacordării acestei asistenţe de către partea americană într-o serie de contacte diplomatice, dar şi de alt fel, însă fără să obţină un răspuns definitiv, potrivit aceleiaşi surse.
Între aceste contacte se află o reuniune, la 14 aprilie, între un diplomat polonez de rang înalt şi asistenta secretarului Departamentului de Stat Victoria Nuland, şi o reuniune, în februarie anul trecut, între procurorul general polonez şi Eric Holder, procurorul general al Statelor Unite la acea dată.
Departamentele de Stat şi al Justiţiei au refuzat să comenteze pentru Reuters cu privire la răspunsurile pe care le-au dat solicitărilor de ajutor poloneze cu privire la anchetă.
- Dreptul de a şti
Guvernul american nu a dat dovadă de nicio voinţă în ceea ce priveşte urmărirea celor care se fac vinovaţi de abuzurile dezvăluite în raportul Senatului american, declară Julia Hall, o expertă în lupta împotriva terorismului şi drepturile omului de la Amnesty International (AI).
"Dacă te uiţi la ceea ce se înâtmplă în Statele Unite, poţi să vezi de ce nu va exista o cooperare cu partea europeană", spune ea.
"Ar fi trebuit să trimită întregul raport (al Senatului), necenzurat, oricărui partener al Guvernului Statelor Unite în aceste operaţiuni. Ei au un drept la aceste informaţii. Sunt informaţii care ar putea să-i ajute în anchetele lor", subliniază ea.
În perioada 2002-2003, CIA a deţinut suspecţi Al-Qaida pe o proprietate împădurită a Academiei poloneze de informaţii, potrivit unei hotărâri a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a stabilit că Polonia a încălcat legislaţia internaţională găzduind această instalaţie.
CEDO a stabilit anul acesta că doi bărbaţi - Abd al-Rahim al-Nashiri şi Abu Zubaydah - au fost deţinuţi acolo în mod ilegal şi au fost transferaţi ulterior, fără să fie judecaţi, la centrul de detenţie american pentru suspecţi de terorism de la Guantanamo Bay, în Cuba.
Procurori polonezi efectuează, din 2008, o anchetă penală pentru a stabili dacă oficiali polonezi au încălcat legea autorizând închisori secrete.
Activişti pentru drepturile omului şi avocaţi ai unor persoane care acuză că au fost deţinute în această instalaţie afirmă că procurorii au deja suficiente probe, fără ajutorul Statelor Unite, dar că trag de timp deoarece cazul este sensibil din punct de vedere politic. Procurorii resping aceste acuzaţii.
Guvernul polonez nu a recunoscut niciodată că a găzduit vreo închisoare CIA şi a argumentat la CEDO că, dacă agenţia ar fi deţinut persoane în Polonia, autorităţile locale nu ar fi ştiut neapărat acest lucru.
Aleksandr Kwasniewski, preşedinte în perioada respectivă, a declarat în decembrie că a ştiut despre închisoarea secretă, dar că a crezut că persoanele de acolo nu erau deţinute, ci cooperau cu CIA de bunăvoie.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
astăzi, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace