Polonia condiţionează negocierile UE-Rusia de poziţia NATO faţă de Ucraina şi Georgia

Polonia va ezita să renunţe la blocarea negocierilor Uniunii Europene pentru parteneriatul cu Rusia până când marile puteri europene vor accepta să acorde Georgiei şi Ucrainei un stat clar pentru aderarea la NATO, a declarat preşedintele polonez, Lech Kaczynski.

Urmărește
44 afișări
Imaginea articolului Polonia condiţionează negocierile UE-Rusia de poziţia NATO faţă de Ucraina şi Georgia

Polonia condiţionează negocierile UE-Rusia de poziţia NATO faţă de Ucraina şi Georgia

Liderii NATO au refuzat să permită celor două foste republici sovietice să se alăture Planului de Acţiune pentru Aderare (MAP), dând asigurări că Georgia şi Ucraina vor adera la NATO în viitor.

Kaczynski a salutat compromisul, explicând însă că această situaţie arată că unele state UE au permis Rusiei să decidă cine aderă la NATO.

"Doar oamenii care nu sunt informaţi cred că problema Ucrainei şi Georgiei nu are nicio legătură cu opoziţia Rusiei", a spus Kaczynski în interviul acordat Reuters.

În cursul summitului NATO, Statele Unite şi statele din centrul şi sud-estul Europei au susţinut acordarea statutului de candidat Ucrainei şi Georgiei, în timp ce Franţa şi Germania s-au opus.

Kaczynski a declarat că problema aderării la NATO a ţărilor care au făcut parte din URSS are legătură cu parteneriatul strategic al Uniunii Europene cu Rusia. Majoritatea statelor membre UE sunt şi membre NATO.

"Trebuie să corelez cele două probleme, deşi aş prefera să nu o fac", a spus liderul de la Varşovia.

Întrebat dacă Polonia va renunţa la blocarea negocierilor pentru a-i oferi garanţii viitorului preşedinte rus Dmitri Medvedev, Kaczynski a răspuns: "Este clar că trebuie să comunicăm, este clar că trebuie să creăm o atmosferă de reducere a neîncrederii. Dar chestiunea permiterii negocierilor strategice UE - Rusia este o altă problemă. Mai întâi vreau să aflu cum va fi rezolvată problema alăturării Georgiei şi Ucrainei la Planul de Acţiune pentru Aderare (MAP)".

Kaczynski a subliniat că va aborda cazul Georgiei şi Ucrainei în relaţia cu Franţa şi Germania. Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, care va deţine preşedinţia UE în a doua jumătate a anului, va vizita Polonia la 23 aprilie.

Kaczynski afirmă că rezultatul summitului NATO îi oferă speranţa că Ucraina şi Georgia vor primi statutul de ţări candidate în cursul dezbaterilor din decembrie.

"Sper că Germania poate fi convinsă", a spus preşedintele, subliniind că Angela Merkel a jucat un rol esenţial pentru compromisul la care s-a ajuns în cursul summitului de la Bucureşti.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici