Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE

  • Polonia a exclus ambasadorul Ungariei de la ceremonia de preluare a conducerii UE, ca răspuns la azilul acordat de Budapesta unui fost oficial polonez.
  • Premierul polonez Donald Tusk a criticat poziţiile premierului ungar Viktor Orban în legătură cu Ucraina şi politica externă.
Urmărește
3020 afișări
Imaginea articolului Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a preşedinţiei rotative a UE

Polonia exclude Ungaria de pe lista de invitaţi la evenimentul de preluare a predinţiei rotative a UE

Polonia a exclus ambasadorul Ungariei de la ceremonia de lansare a preşedinţiei Uniunii Europene, vineri, la Varşovia, în urma tensiunilor cauzate de decizia Budapestei de a acorda azil unui fost oficial polonez, notează Reuters. Acţiunea vine ca răspuns la refugierea fostului ministru adjunct al justiţiei, Marcin Romanowski, acuzat de utilizarea abuzivă a fondurilor publice. Ministrul adjunct pentru Afaceri Europene, Magdalena Sobkowiak-Czarnecka, a confirmat că premierul ungar Viktor Orban a fost de asemenea omis din lista invitaţilor.

Decizia de a exclude reprezentanţii Ungariei din cadrul ceremoniei organizate la Marele Teatru din Varşovia reflectă indignarea Poloniei faţă de azilul politic acordat de Budapesta lui Romanowski. Oficialul polonez a fost reţinut anul trecut într-o anchetă care a stârnit controverse, dar a fost eliberat rapid după ce i s-a invocat imunitatea ca membru al unui organism european. Romanowski neagă toate acuzaţiile, dar relaţiile dintre cele două state vecine rămân tensionate.

La ceremonia de inaugurare a preşedinţiei Poloniei la UE, premierul Donald Tusk şi preşedintele Consiliului European, Antonio Costa, urmau să susţină discursuri care pun accent pe valorile unităţii europene. Totuşi, absenţa reprezentanţilor Ungariei a fost vizibilă, marcând un moment simbolic al divergenţelor dintre cele două state. Tusk a criticat în repetate rânduri poziţiile premierului ungar Viktor Orban, în special în legătură cu războiul din Ucraina şi politicile percepute drept pro-ruse.

Această situaţie reflectă un nou episod în tensiunile diplomatice dintre Polonia şi Ungaria, două state care, deşi sunt vecine, se confruntă cu o serie de dezacorduri politice şi de securitate. Polonia, care deţine preşedinţia rotativă a UE în prima jumătate a anului 2025, subliniază astfel că valorile europene şi respectul reciproc sunt esenţiale pentru coeziunea blocului comunitar.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici