Polonia, hotărâtă să-şi construiască o industrie nucleară cu ajutorul americanilor

Gigantul polonez KGHM, un producător de cupru şi argint con­trolat de stat, a încheiat un acord cu compania americană NuScale Power pentru a aduce în Polonia mai multe reactoare nucleare modulare mici.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Polonia, hotărâtă să-şi construiască o industrie nucleară cu ajutorul americanilor

Polonia este singurul stat est-european membru al UE care nu are o centrală nucleară şi vede în energia atomică o soluţie pentru înverzirea economiei şi reducerea dependenţei energetice de combustibilii fosili.

Cum guvernul polonez este certat cu Bruxelles-ul, vede în Rusia o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi europene şi are o alianţă geostrategică puternică cu SUA, acordul nuclear încheiat de KGHM cu NuScale Power nu vine ca o surpriză. Acesta arată însă că Varşovia este serioasă cu planurile sale de creare a unei industrii nucleare. Pe de altă parte, înţelegerea scoate în evidenţă lupta pe care marile puteri o duc pentru sectorul energetic european. Westinghouse, o altă companie americană din sectorul industriei nucleare, dă târcoale pieţei cehe.

De altfel, după cum remarcă presa americană, unde ruşii vin să încheie afaceri, Westinghouse nu întârzie să apară. Iar planul ambiţios de relansare nucleară anunţat recent de preşedintele francez Emmanuel Macron ar putea însemna că Franţa ar putea deveni şi ea un concurent.

Referitor la Polonia, acordul dintre KGHM şi NuScale Power urmează unui memorandum de înţelegere anunţat în toamnă, scrie thefirstnews.com. CEO-ul companiei americane John Hopkins a explicat acum că noul acord reprezintă primul pas în implementarea unor reactoare modulare mici şi avansate în Polonia până în 2029.

Vicepremierul polonez Jacek Sasin a precizat că „NuScale ne-a asigurat că primele din cele şase reactoare care vor fi construite prin acordul nou vor putea fi lansate începând cu 2029“. Sasin a amintit că tot recent un alt colos polonez, PKN Orlen, liderul local al sectorului de rafinare de petrol, s-a aliat cu grupul american GE Hitachi pentru a-şi procura propriile reactoare moduare de mici dimensiuni. „Tot mai multe companii poloneze se aliniază pentru a lucra cu companii americane“, a declarat el. „Am luat decizia importantă ca SUA şi companiile americane să fie par­tenerii strategici ai Poloniei în acest proces măreţ de construire a unei industrii nucleare în această ţară“.

Aceste eforturi fac parte dintr-un plan mai cuprinzător al guvernului de la Varşovia de a înlocui termocentralele pe cărbune cu reactoare modulare.

Polonia încă îşi produce cea mai mare parte din energie prin arderea combustibililor fosili, în special a cărbunelui, şi este presată de UE să renunţe la energia poluantă. Sasin a explicat că trei reactoare modulare cu o capacitate de 300 de MW fiecare pot înlocui o termocentrală de 1 GW. Pe lângă unităţile modulare, guvernul polonez are în plan şi construirea a două centrale nucleare tradiţionale, adică mari.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici