Polonia ia în considerare doborârea rachetelor ruseşti deasupra Ucrainei

Ministrul polonez de externe, Radoslaw Sikorski, a declarat că Varşovia ia în considerare o propunere din partea Kievului de a doborî rachetele ruseşti care se îndreaptă spre teritoriul polonez în timp ce acestea se află încă în spaţiul aerian ucrainean.

Urmărește
1381 afișări
Imaginea articolului Polonia ia în considerare doborârea rachetelor ruseşti deasupra Ucrainei

Polonia ia în considerare doborârea rachetelor ruseşti deasupra Ucrainei

Propunerea a fost inclusă într-un acord de apărare comună între cele două ţări, semnat în timpul vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski la Varşovia la începutul săptămânii, scrie BBC.

„În acest stadiu, aceasta este o idee. Acordul nostru spune că vom explora această idee", a declarat Sikorski la American Enterprise Institute din Washington, relevă sursa citată.

Acesta a spus că unele rachete ruseşti lansate din zona Sankt Petersburg către ţinte ucrainene din apropierea oraşului Lviv din vestul ţării, nu departe de graniţa cu Polonia, au traversat Belarusul şi au intrat în spaţiul aerian polonez timp de aproximativ 40 de secunde înainte de a se întoarce către ţintele lor din Ucraina, potrivit Sky News.

Cu toate acestea, propunerea ar acoperi teoretic orice rachetă care traversează vestul Ucrainei în direcţia Poloniei.

„Suntem un stat de linia întâi şi rachetele ruseşti ne încalcă spaţiul aerian. Presupunem că din greşeală", a declarat Sikorski.

La începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al apărării, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a declarat că Varşovia se va consulta cu aliaţii săi din NATO şi le va cere acordul înainte de a încerca să doboare orice rachetă rusească.

„Dacă ar exista o astfel de decizie, aceasta nu poate fi decât o decizie aliată. Nu va fi niciodată o decizie individuală", a declarat Kosiniak-Kamysz la radiodifuzorului TVN din Polonia.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina, spaţiul aerian polonez a fost de mai multe ori încălcat de rachete ruseşti pentru scurt timp. În luna noiembrie 2022, o rachetă a căzut pe teritoriul Poloniei şi a provocat un incendiu la o fermă aproape de graniţă, în urma evenimentului fiind raportate două decese.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici