Polonia, în procedură de INFRINGEMENT. Premierul polonez a declarat că statele au „dreptul” de a avea propriul sistem legislativ
Premierul Poloniei s-a adresat Parlamentului European la o zi după ce Guvernul acestuia a anunţat implementarea unui legi noi, în urma căreia aproximativ 40% din judecătorii Curţii Supreme vor fi obligaţi să se retragă din cauza reducerii vârstei de pensionare de la 70 la 65 de ani.
„Respectarea identităţilor naţionale reprezintă o parte a încrederii care trebuie construite în interiorul UE. Fiecare ţară are dreptul de a avea propriul sistem legislativ, în conformitate cu propriile tradiţii”, a afirmat Morawiecki, adăugând că Parlamentele naţionale sunt „vocea suveranităţii şi esenţa democraţiei”.
Atât Parlamentul European, cât şi Comisia Europeană şi-au exprimat îngrijorările, considerând că reformele vor submina valorile europene.
Până acum, doar 16 judecători au cerut să îşi păstreze funcţile. Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Malgorzata Gersdorf, s-a opus noii legi şi a anunţat că va lua măsuri pentru a combate deciziile Guvernului.
În timpul discursului, mai mulţi parlamentari UE au afişat pancarte negre cu mesajul „Legile justiţiei”.
Morawiecki a declarat că Uniunea Europeană trebuie să se obişnuiască cu faptul că „mulţi europeni nu mai sunt aşa entuziasmaţi de integrare”.
„Oamenii au o genă a libertăţii în ADN-ul lor. Vor să îşi decidă viitorul, viitoul copiiilor, al familiilor, al societăţii”, a afirmat oficialul polonez.
„Puteţi să numiţi populismul cum vreţi, dar la sfârşitul zilei trebuie să răspundem întrebărilor puse de cetăţeni şi aşteptărilor acestora”, a adăugat acesta.
Partidul aflat la guvernarea Poloniei, Lege şi Justiţie (PiS), se află în dispută cu Uniunea Europeană din cauza noilor reforme judiciare. Comisia Europeană a lansat, luni, procedura formală de sancţionare a Poloniei din cauza noii legi privind funcţionarea Curţii Supreme de Justiţie, despre care consideră că va submina independenţa judiciară.