Polonia îşi va spori prezenţa militară la frontiera cu Rusia

Polonia, membră UE şi NATO, a declarat miercuri că îşi va spori prezenţa militară de-a lungul frontierelor cu Rusia şi Belarus.

Urmărește
201 afișări
Imaginea articolului Polonia îşi va spori prezenţa militară la frontiera cu Rusia

Polonia îşi va spori prezenţa militară la frontiera cu Rusia

Varşovia a anunţat în luna mai că va investi peste două miliarde de euro în fortificarea frontierei sale nordice cu enclava rusă Kaliningrad şi a frontierei sale estice cu Belarus.

„Toată lumea este conştientă de cât de periculoasă este situaţia, mă gândesc la războiul din Ucraina şi la ceea ce face Federaţia Rusă", a declarat presei ministrul adjunct al apărării din Polonia, Cezary Tomczyk, conform AFP.

El a evocat, de asemenea, „provocările constante" de-a lungul frontierei cu Belarus.

Aproape 6.000 de soldaţi polonezi păzesc frontierele cu Belarus şi Rusia, dar guvernul intenţionează să crească acest număr "până la 17.000 - 8 000 pe teren şi 9.000 în rezervă", a declarat generalul Wieslaw Kukula, şeful de stat major al armatei poloneze.

Acesta a adăugat că „forţa de reacţie rapidă la frontieră" va fi gata de desfăşurare „în termen de 48 de ore" pentru a sprijini poliţiştii de frontieră şi a preveni eventualele „surprize" din partea Moscovei şi Minskului.

De la începutul invaziei ruseşti în Ucraina în 2022, Polonia a oferit Kievului un sprijin neclintit. Ofensiva Moscovei a împins Varşovia să îşi modernizeze rapid armata şi să aloce patru procente din PIB pentru apărare, cel mai ridicat raport dintre toţi membrii NATO.

Polonia a cumpărat echipamente militare în valoare de miliarde de euro, în special din Statele Unite şi Coreea de Sud.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici