Polonia neagă orice implicare în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream

Autorităţile din Polonia au negat, joi, orice implicare a vreunui cetăţean polonez în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream, deşi au confirmat că o navă suspectată de implicare în actele de sabotaj a făcut escală într-un port polonez.

Urmărește
705 afișări
Imaginea articolului Polonia neagă orice implicare în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream

Polonia neagă orice implicare în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream

O investigaţie efectuată de publicaţiile germane Die Zeit şi Süddeutsche Zeitung, precum şi de postul ARD a indicat implicarea în atacuri a ambarcaţiunii Andromeda, care ar fi făcut escale în Germania, Polonia şi Danemarca în septembrie 2022, înainte ca membrii echipajului să atace gazoductele Nord Stream 1 şi 2 în Marea Baltică. Nava a fost înregistrată sub mai multe nume şi avea şase persoane la bord.

Serviciile secrete olandeze au indicat că atacurile asupra Nord Stream au fost comise de cetăţeni ucraineni, dar Kievul a negat orice implicare.

Autorităţile poloneze au confirmat, potrivit publicaţiei Der Spiegel, că nava a staţionat într-un port polonez. "Dar nu există indicii privind implicarea vreunui cetăţean polonez în atacurile asupra gazoductelor Nord Stream", a transmis Parchetul din regiunea poloneză Pomerania, potrivit agenţiei DPA.

Ucraina şi Polonia, susţinute de Statele Unite, au criticat frecvent în ultimii ani construcţia gazoductului Nord Stream 2. Washingtonul a susţinut că Europa va fi dependentă de gazul din Rusia, iar Ucraina şi Polonia au exprimat nemulţumiri că nu vor mai fi state de tranzit pentru gazul rusesc. Rusia a oprit alimentarea cu gaze prin conducta Nord Stream 1 din cauza sancţiunilor impuse de Occident în contextul invaziei ruse în Ucraina, iar Germania nu a autorizat lansarea gazoductului Nord Stream 2 din cauza presiunilor Statelor Unite.

Conductele Nord Stream 1 şi 2 au fost atacate pe 26 septembrie 2022, dar Ucraina a negat vehement că ar fi implicată.

La începutul lunii iunie, surse citate de cotidianul The Washington Post au declarat că Administraţia Joseph Biden a ştiut în avans despre planul serviciilor secrete ucrainene de atacare a gazoductelor Nord Stream. Preşedinţia SUA şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) au refuzat să facă vreun comentariu public despre dezvăluiri. În martie, surse din cadrul serviciilor secrete americane citate de cotidianul The New York Times au afirmat că actele de sabotaj au fost comise de un grup pro-ucrainean. Administraţia de la Kiev şi oficiali din cadrul serviciilor militare ucrainene au semnalat că nu au avut niciun rol în atacuri şi că nu ştiu cine le-a comis.

Surse citate de publicaţia The Wall Street Journal au declarat recent că Agenţia Centrală de Informaţii din SUA (CIA) a avertizat, în vara anului 2022, Administraţia de la Kiev să nu atace gazoductele Nord Stream 1 şi 2, imediat după ce primise informaţii detaliate despre planul de atac. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) a transmis mesajul Kievului după ce primise date de la serviciile secrete militare din Olanda despre planul Kievului de atacare a gazoductelor care fac legătura între Rusia şi Germania prin Marea Baltică.

Mai multe state occidentale au atribuit Moscovei atacurile. Rusia a argumentat că nu avea de ce să atace propriile gazoducte care fac legătura cu Germania prin Marea Baltică, atribuind atacurile Ucrainei, care, potrivit Moscovei, ar fi primit susţinere din partea Statelor Unite şi Marii Britanii. Recent, Administraţia Rusiei i-a convocat pe ambasadorii Germaniei, Danemarcei şi Suediei pentru a denunţa lipsa de progrese în investigaţiile privind atacurile asupra gazoductelor Nord Stream. Moscova a cerut constant să participe la investigaţii şi, în contextul refuzului Germaniei, Danemarcei şi Suediei, a denunţat "incapacitatea garantării transparenţei". "Faptul că autorităţile germane, daneze şi suedeze evită orice interacţiune cu Rusia în acest caz este inacceptabil. Aceste ţări nu sunt interesate de aflarea circumstanţelor reale ale acestui act de sabotaj. Dimpotrivă, întârzie eforturile şi încearcă să ascundă urmele şi adevăraţii vinovaţi", a acuzat pe 25 mai Ministerul de Externe de la Moscova.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici