Polonia răspunde apelului preşedintelui Zelenski privind trimiterea de avioane MiG-29 Ucrainei: Le vom trimite după ce ni se livrează F-35

Ucraina poate primi mai multe aeronave poloneze MiG-29 după ce Polonia va primi avioanele de ultimă generaţie F-35, a transmis ministrul apărării Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, pe 27 august, ca răspuns la apelurile repetate ale preşedintelui Zelenski, scrie Kyiv Independent.

Urmărește
83638 afișări
Imaginea articolului Polonia răspunde apelului preşedintelui Zelenski privind trimiterea de avioane MiG-29 Ucrainei: Le vom trimite după ce ni se livrează F-35

Liderul de la Kiev a transmis Varşoviei că ar vrea avioanele MiG-29 în timpul unei conferinţe de presă ţinute ieri. Acesta spune că avioanele ar ajuta la apărarea teritoriului ucrainean, alături de sistemele antiaeriene. Se pare că problema ar fi fost discutată cu preşedintele polonez Andrzej Duda şi prim-ministrul Donald Tusk.

„Chiar avem nevoie de MiG-urile voastre, datorită avionicii lor şi pentru că nu am mai avea nevoie de timp să ne antrenăm piloţii”, a spus Zelenski.

Ca răspuns, Kosiniak-Kamysz a transmis că, în contextul unor provocări ruseşti lângă şi în spaţiul aerian polonez, Varşovia este concentrată pe păzirea propriilor graniţe.

„Ştiu că Ucraina are nevoie de multe arme, dar partenerii noştri trebuie să înţeleagă şi că Polonia trebuie să îşi menţină capabilităţile de apărare”, a spus Kosiniak.

Polonia a comandat avioane F-35 de la SUA şi se aşteaptă să le primească undeva prin 2026. Ministrul polonez al apărării a spus că abia după primirea acestora Polonia va putea trimite şi Ucrainei avioanele MiG-29, care încă sunt folosite pentru protejarea spaţiului aerian polonez.

În acest moment, Ucraina are avioane F-16 primite de la parteneri, pe care le-a şi folosit pentru a răspunde atacurilor ruseşti de pe 26 şi 27 august, fiind atacurile cele mai intense de la începutul războiului.

În urmă cu o zi, în contextul intrării unei drone Shahed în spaţiul aerian polonez, pe 26 august, generalul de brigadă Tomasz Drewniak a transmis că este posibil ca Rusia să testeze sistemele antiaeriene poloneze. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici