- Home
- Externe
- (08.01.2022, 10:00)
- Alexandru Stan
Polonia şi-a rechemat ambasadorul din Cehia
- Polonia îşi recheamă noul ambasador de la Praga după ce acesta a criticat abordarea ţării cu privire la o dispută cu Cehia despre o mină de cărbune de stat
- Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a scris joi seara pe Twitter că remarcile ambasadorului au fost „extrem de iresponsabile”.
- Ambasadorul Miroslaw Jasinski a declarat că Polonia a arătat o „lipsă de empatie, o lipsă de înţelegere şi o lipsă de voinţă de a deschide un dialog” cu Republica Cehă.
Urmărește
1985 afișări
Sursa Foto-Wikipedia Commons
Polonia îşi rechema ambasadorul abia numit de la Praga după ce acesta a criticat abordarea ţării cu privire la o dispută cu Republica Cehă privind o mină de cărbune naţionalizată Turów , raportează ABCNews
Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez, Piotr Mueller, a scris joi seara pe Twitter că remarcile ambasadorului au fost „extrem de iresponsabile” şi că rechemarea diplomatului este în desfăşurare. El a spus că fiecare diplomat ar trebui să protejeze interesele Poloniei.
Într-un interviu lansat joi de postul german Deutsche Welle, ambasadorul Miroslaw Jasinski a declarat că Polonia a arătat o „lipsă de empatie, o lipsă de înţelegere şi o lipsă de voinţă de a deschide un dialog” cu Republica Cehă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Meta a respins acuzațiile conform cărora utilizatorii Facebook și Instagram sunt forțați să urmărească conturile noii administrații Trump
-
Ciolacu, despre restructurarea bugetarilor: Indiferent de obstacole - o duc la bun sfârşit
-
RAR avertizează: Escrocheria cu certificate auto false, la mare căutare
-
Mai mulţi angajaţi la ghişeele CFR pentru a scurta cozile studenţilor
Mina de lignit poloneză este situată în apropiere de graniţa cu Cehia, iar autorităţile cehe au declarat că afectează mediul înconjurător şi drenează apa din satele locale.
Discuţiile dintre miniştrii mediului ceh şi polonez care au durat câteva luni nu au rezolvat disputa în ciuda declaraţiilor repetate ale prim-ministrului polonez Mateusz Morawiecki care susţinea că un acord este pe cale să fie încheiat.
Jasinski, care a devenit luna trecută ambasadorul Poloniei în Republica Cehă, a acuzat conducerea minei pentru că nu a reuşit să rezolve conflictul şi i-a permis să devină o dispută la nivel guvernamental.
„Să fim sinceri şi să admitem că, totuşi, motivul disputei a fost aroganţa unor oameni”, a spus Jasinski în interviul său cu Deutsche Welle.
„În primul rând vinovăţia pleacă de la conducerea minei. Apoi, este vinovat managementul (gigantului energetic de stat) PGE, iar apoi sunt vinovate ministerele şi primul ministru”, a spus Jasinski.
Mina a fost o sursă de conflict între Polonia şi Uniunea Europeană. În octombrie, Curtea Europeană de Justiţie a amendat zilnic Polonia cu câte 500.000 de euro pentru că nu a respectat ordinul emis din luna mai de a închide mina Turów.
Refuzând să închidă mina, guvernul polonez a susţinut că alimentează o centrală electrică care generează aproximativ 7% din energia naţiunii poloneze. Varşovia refuză să plătească amenda declarând că instanţa UE nu are autoritatea să o impună.
Noul guvern ceh îşi propune să elimine treptat cărbunele din producţia de energie până în 2033, crescând în acelaşi timp dependenţa ţării faţă de energia nucleară şi sursele de energie regenerabilă.
Polonia, care se bazează pe cărbune pentru 70% din producţia sa de energie şi care îi asigură aproximativ 80.000 de locuri de muncă, spune că şi-a stabilit data-ţintă pentru 2049 în procesul de eliminare treptată a cărbunelui.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Donald Trump face schimbări în lume în a treia zi de mandat. Țările UE ar putea fi supuse unor tarife vamale din partea SUA
Citește pe www.zf.ro: Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Citește pe www.zf.ro: Unul dintre cele mai vechi business-uri din lume. În România, companiile se bat să câştige loc
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cel mai mare iceberg din lume, A23a, se deplasează spre insula britanică Georgia de Sud. Cât de gravă este situația
Pentru companiile austriece, Ungaria a devenit un vis urât. Strabag a intrat în colimatorul guvernului maghiar prin greşelile făcute la construcţia autostrăzii M30, care leagă Miskolc şi Košice. Tronsonul trebuie demolat în totalitate şi consolidat
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Cu ce a rămas Victor Ponta la partaj, după ce a divorțat de Daciana Sârbu? Iată declarația de avere
CANCAN.RO
Noua regulă pentru românii care nu locuiesc la ADRESA din buletin. Ce e obligatoriu să faci din ianuarie 2025 și de ce acte ai nevoie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe