Polonia şi statele baltice solicită o linie de apărare a UE la frontiera cu Rusia şi Belarus

  • Polonia, Lituania, Letonia şi Estonia au cerut miercuri Uniunii Europene să construiască o linie de apărare de-a lungul frontierei blocului comunitar cu Rusia şi Belarus.
  • Solicitarea celor patru ţări a fost făcută cu scopul de a proteja UE de ameninţările militare şi de alte activităţi dăunătoare din partea Moscovei.
190 afișări
Imaginea articolului Polonia şi statele baltice solicită o linie de apărare a UE la frontiera cu Rusia şi Belarus

Polonia şi statele baltice solicită o linie de apărare a UE la frontiera cu Rusia şi Belarus

Într-o scrisoare adresată atât Ursulei von der Leyen, cât şi lui Charles Michel – preşedintele Consiliului European – liderii celor patru ţări, care au graniţe comune fie cu Rusia, fie cu Belarus sau chiar cu ambele, au afirmat că proiectul ar avea nevoie şi de sprijinul financiar al tuturor membrilor, relatează agenţia Reuters.

„Construirea unui sistem de infrastructură de apărare de-a lungul frontierei externe a UE cu Rusia şi Belarus va răspunde nevoii grave şi urgente de a proteja UE de ameninţările militare şi hibride", se arată în scrisoarea celor patru lideri, consultată de Reuters.

Apelul pentru o linie de apărare terestră finanţată în comun la graniţa de est a Uniunii Europene vine în completarea unei alte initiative care a fost lansată de Grecia şi Polonia. Ideea prevedea crearea unui sistem de apărare aeriană al UE, după modelul Iron Dome israelian, care ar coordona sistemele de apărare aeriană separate ale ţărilor UE.

„Este necesar să se recurgă la măsuri extraordinare, deoarece frontiera externă a UE trebuie să fie protejată şi apărată cu mijloace militare şi civile", se arată în scrisoarea celor patru ţări.

Apelul comun polono-baltic vine, de asemenea, în contextul în care Rusia şi-a intensificat operaţiunile hibride împotriva Occidentului, iar agenţiile de informaţii occidentale au avertizat Europa cu privire la ameninţările de spionaj şi sabotaj ruseşti pe întregul continent, scrie Euractiv.

Solicitarea ar urma să fie discutată înaintea summitului UE de la Bruxelles de joi şi vineri, în cadrul căruia se află şi subiectul privind acordul pentru cei care vor alcătui noua conducere a blocului pentru următorul mandat pe cinci ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici