Polonia şi Suedia cer relansarea Parteneriatului Estic, pentru a îşi păstra relevanţa în viitor

Parteneriatul Estic trebuie reinventat într-o formă care îi va permite să se concentreze mai mult pe nevoile cetăţenilor, în special ale tinerilor, şi obţinerea unor rezultate relevante în sfera cooperării, declară miniştrii de Externe ai Poloniei şi Suediei, relatează EUObserver.

Urmărește
408 afișări
Imaginea articolului Polonia şi Suedia cer relansarea Parteneriatului Estic, pentru a îşi păstra relevanţa în viitor

Parteneriatul Estic a fost lansat în urmă cu opt ani, fiind o iniţiativă comună a Poloniei şi Suediei, pentru a apropia Uniunea Europeană de şase state fără statut de membru: Armenia, Azerbaijan, Belarus, Georgia, Republica Moldova şi Ucraina.

Uniunea Europeană a oferit 1,5 miliarde de euro, încă din 2009, pentru dezvoltarea companiilor de pe teritoriile celor şase ţări. Cu 4.000 de studenţi din regiune care au primit burse pentru a studia în statele membre UE şi 10.000 de tineri care au participat în programe de schimb, doar anul trecut, parteneriatul s-a dovedit a fi unul dintre cele mai de succes iniţiative de politică externă pentru Europa de Est.

Aproximativ 70% dintre oamenii care locuiesc în cele şase state consideră că Uniunea Europeană este un reprezentant foarte bun al valorilor precum drepturile omului, democraţia, justiţia, libertăţile cetăţeneşti, securitatea şi prosperitatea economică. Cu toate acestea, Parteneriatul are nevoie să fie reinventat pentru a-şi păstra relevanţa în viitor.

"Polonia şi Suedia rămân dedicate Parteneriatului. Cele două state au empatizat mereu, iar uşa ar trebui să rămână deschisă pentru acordarea statutului de membru ţărilor care se dezvoltă", afirmă miniştrii de Externe din Polonia şi Suedia, Witold Waszczykowski şi Margot Wallstroem.

"Asta nu va fi benefic doar pentru comerţ, ci şi pentru construirea unor relaţii puternice între cetăţenii statelor noastre. Din moment ce infrastructura este scumpă, avem nevoie să acordăm subvenţii şi împrumuturi din partea instituţiilor europene şi internaţionale", au mai declarat aceştia.

Liderii europeni se vor întâlni în cadrul unui summit al Parteneriatului Estic, pe 24 noiembrie, pentru a discuta îmbunătăţirea acestuia şi rezolvarea problemelor. Anul viitor, Polonia şi Suedia vor fi reprezentaţi în Consiliul de Securitate ONU, lucru ce ar putea fi văzut drept o oportunitate.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici