- Home
- Externe
- (09.08.2023, 01:28)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Polonia trimite încă 1000 de soldaţi la graniţa cu Belarus din cauza riscului crescut de război. Lituania şi Letonia sunt pregătite să înfrunte provocările Rusiei
- Ministerul polonez al Apărării trimite întăriri la graniţa ţării cu Belarus: în total, sunt 2000 de soldaţi.
- Varşovia susţine că poliţiştii de frontieră din Belarus sunt în spatele unui aflux de imigranţi ilegali.
- La rândul lor, Lituania şi Letonia introduc un regim de securitate consolidat la graniţa cu Belarus.
Urmărește
1474 afișări
Polish Ministry of National Defence
2000 de soldaţi polonezi sunt la graniţa cu Belarusul, aşteptându-se la orice act ostil din partea grupării Wagner
Guvernul de la Varşovia a fost de acord să trimită încă 1.000 de militari suplimentari la graniţa cu Belarus, ca urmare a solicitării din partea serviciului de grăniceri, a anunţat marţi agenţia de ştiri de stat PAP.
Polonia acuză Belarus că poliţiştii ei de frontieră favorizează un aflux de imigranţi ilegali pe teritoriul polonez.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
De asemenea, soldaţi din grupul Wagner s-au amplasat în apropierea frontierei.
Potrivit DW, aproximativ 2.000 de soldaţi polonezi operează în prezent la graniţa cu Belarus, asistând 5.000 de poliţişti de frontieră.
Wagner face manevre
Viceministrul de Interne Maceij Wasik a declarat că presiunea migraţiei la graniţa cu Belarus este în creştere.
Mercenarii Wagner stârnesc îngrijorare, ceea ce au determinat ţări baltice ca Lituania şi Letonia să-şi sporească securitatea frontierelor lor.
Liderii Lituaniei şi Poloniei au spus că sunt pregătiţi pentru a înfrunta posibile provocări din partea Rusiei şi a aliatului său Belarus, care a organizat manevre militare în regiunea Grodno din Belarus, în apropiere de coridorul Suwalki, o fâşie de pământ puţin populată care se întinde pe 96 de kilometri de-a lungul graniţei polono-lituaniene.
Pe 3 august, scrie CNN, Polonia a începit să desfăşoare mai multe trupe la graniţa cu Belarus după ce a acuzat regimul de la Minsk că i-a încălcat spaţiul aerian, crescând tensiunile între NATO şi un aliat cheie al Kremlinului.
Peisajul de securitate devine din ce în ce mai volatil în Europa de Est, raportează CNN.
Daily Mail scrie că cel puţin 5000 de soldaţi din gruparea Wagner s-au stabilit în Belarus pentru a antrena armata dictatorului Alexandru Lukaşenko.
Gruparea Wagner a fost recent declarată drept organizaţie teroristă, iar ministrul polonez de Apărare, Mariusz Błaszczak, a solicitat încă de pe data de 18 iulie întărirea securităţii frontierei cu Belarus cu două brigăzi suplimentare.
Graniţia dintre Polonia şi Lituania este considerată de NATO ca fiind ,,veriga slabă" în faţa ameninţării ruseşti.
Riscul izbucnirii unui nou război în Europa de Est a crescut, avertizează liderii polonezi şi baltici
Polonia a informat NATO despre incidentul recent când elicopterele Belarusului i-a încălcat spaţiul aerian.
Incidentul a avut loc la sud de Suwalki, o linie de 60 de mile care este semnificativă din punct de vedere strategic pentru NATO, UE, Rusia şi Belarus.
Regiunea de graniţă leagă enclava rusă Kaliningrad de Belarus şi este singura conexiune terestră între statele baltice şi restul UE.
Săptămâna trecută, prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că mercenarii Wagner se îndreptau spre coridorul Suwalki prin Grodno, într-o situaţie care „devine şi mai periculoasă” pe măsură ce forţele aliate ruse încearcă să-şi sporească prezenţa în apropierea frontierei NATO.
Marţi, adjunctul ministrului polonez de externe Paweł Jabłoński a declarat postului de radio local RMF.FM că ar putea exista „din păcate” mai multe provocări din partea forţelor belaruse şi ruse în viitor.
,,Este doar un joc diplomatic", crede un lector
Pe de altă parte, Martin Smith, lector superior în apărare şi afaceri internaţionale la Academia Militară Regală Sandhurst (RMAS) din sudul Angliei, încearcă să liniştească opinia publică.
El a declarat că Lukaşenko „simte nevoia” să-şi declare public sprijinul pentru Rusia, deoarece a evitat participarea directă la războiul Kremlinului în Ucraina.
„Creşterea tensiunilor cu membrii NATO vecini este una dintre modalităţile prin care alege să facă acest lucru. Este un joc diplomatic pe care îl joacă cu o oarecare îndemânare, abilitatea fiind de a calibra escaladarea tensiunilor, astfel încât să nu existe o ameninţare majoră de escaladare a ostilităţilor active”, a declarat Smith pentru CNN.
El a spus că este „sceptic” că Belarus şi Wagner ar avea o bună colaborare.
„După revolta lui Wagner din Rusia din iunie, preşedintele Lukaşenko este foarte conştient de faptul că Evgheni Prigojin şi trupele sale din Belarus s-ar putea întoarce împotriva lui la un moment dat”, adaugă Smith.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: S-a aflat cine este donatorul misterios care a furnizat 30 de tancuri Leopard-1 către Ucraina
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe