„Graţie bogatei sale experienţe, transformării politice şi economice de succes, Polonia poate impulsiona dezbaterea şi furniza ajutor practic noilor Guverne din Africa de Nord”, se arată într-un nou proiect al programului pentru perioada de şase luni a preşedinţiei, adoptat de Guvern, marţi. În acest sens, ministrul polonez de Externe, Radek Sikorski, revede planurile de creare a unei noi fundaţii, pentru a ajutora dizidenţii din ţări ca Belarus. În decembrie, o conferinţă internaţională asupra proiectului lui Sikorski va fi dedicată „susţinerii procesului de transformare” a Africii de Nord.
Guvernul polonez doreşte, de asemenea, să creeze o „strategie complexă” pe termen lung privind relaţiile Uniunii cu lumea arabă, care să conţină „mecanisme de susţinere a minorităţilor persecutate, inclusiv a creştinilor”.
În urma violenţelor din Bahrain, care deschid un „nou front” în rândul ţărilor din Golf, un diplomat polonez a notat că programul va suferi modificări în următoarele trei luni. „Suntem doar la jumătatea preşedinţiei ungare. Vom cunoaşte priorităţile poloneze atunci când Guvernul le va prezenta Consiliului Uniunii Europene şi Parlamentului European (PE), în iulie”, a declarat acesta.
În prezent, calendarul polonez înclină către est mai degrabă decât către sud, în pofida preambulului politic. Polonia intenţionează să organizeze un summit, a cărui dată nu a fost confirmată, şi o întâlnire la nivel de miniştri de Externe, în decembrie, cu cele şase foste republici sovietice din cadrul Parteneriatului Estic. Alte şase întâlniri la nivel înalt, la Varşovia şi Cracovia, vor analiza integrarea Parteneriatului în domeniile turismului, al standardelor fitosanitare, raportărilor statistice, infrastructurii, economiei şi imigraţiei.
Polonia speră, de asemenea, să înregistreze progrese în semnarea unui nou tratat UE-Rusia, dar nu vorbeşte despre încheierea acordului. Varşovia speră să semneze tratatul de aderare la Uniune cu Croaţia şi să organizeze o întâlnire a miniştrilor de Interne din Uniune, la Ohrid, în Macedonia, în septembrie. Celelalte priorităţi vor fi securitatea energetică şi economia Uniunii, fără prea multe detalii legate de un plan anterior cu privire la integrarea militară.