Polonia vrea să cheltuiască suma record de 31,3 miliarde de dolari, în 2025, pentru apărare

  • Consiliul miniştrilor din Varşovia a întocmit bugetul pentru anul 2025 la finalul lunii septembrie şi, la secţiunea 29, cea dedicată apărării naţionale, este prevăzută suma record de 31,3 miliarde de dolari pentru 2025, sumă care merge majoritar spre echipamente militare, dar care include şi banii îndreptaţi spre plăţile salariilor sau finanţarea operaţiunilor poloneze, scrie Defence24.
  • În total, suma dedicată apărării în următorul an reprezintă 3,1 % din PIB, mai spune sursa citată.
Urmărește
119 afișări
Imaginea articolului Polonia vrea să cheltuiască suma record de 31,3 miliarde de dolari, în 2025, pentru apărare

Suma dedicată apărării este împărţită astfel: 13,13 miliarde de dolari pentru investiţii în echipamentele militare şi cheltuielile care acoperă co-finanţarea programelor NATO şi contribuţia la fondul de sprijin al forţelor armate, 12,24 miliarde de dolari dedicaţi salariilor militarilor şi angajaţilor civili din armată precum şi pentru provizii, în jur de 4 miliarde pentru pensii şi alte cheltuieli dedicate serviciului militar voluntar sau serviciului de apărare teritorială, 1,5 miliarde pentru granturi precum educaţia militară, agenţia de proprietate militară şi cheltuielile dedicate contractorilor şi instituţiilor culturale militare, iar restul sumei merge către proiecte de dezvoltare şi cercetare.

Dacă aceste sume vor fi într-adevăr complet alocate planurilor polonezilor se va vedea abia în 2026, întrucât şi Polonia, ca şi România, nu a reuşit niciodată să cheltuiască toţi banii pe care îi alocă acestui sector, în mare parte din cauza contractelor încheiate sau a celor întârziate cu companiile din domeniul apărării. Guvernul polonez are, însă, un fond special în ministerul apărării care poate fi accesat în orice moment pentru încheierea unui contract, dacă banii din bugetul apărării nu sunt disponibili.

Până la finalul acestui an, Polonia plănuieşte să semneze 50 de contracte de apărare care vor întări capabilităţile militare ale ţării, iar printre contractele menţionate se numără şi cel dedicat tancurilor de luptă K2K/K2PL, 180 la număr, cel pentru 80 de vehicule blindate Rosomak-Lonk 8x8, cu turele ZSSW-30, pentru 90 de obuziere Krab de 155 de mm şi pentru vehiculele Borsuk.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici