- Home
- Externe
- PARIS, (09.12.2013, 11:51)
- Gaidau Ion
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poluarea cu particule fine este nefastă chiar şi în cazul respectării normelor UE
O expunere prelungită la particule fine în suspensie (PM) are un efect nefast asupra sănătăţii chiar şi atunci când concentraţiile rămân în limita normei stabilite de Uniunea Europeană (UE), potrivit unui studiu publicat luni.
Urmărește
471 afișări
Poluarea cu particule fine este nefastă chiar şi în cazul respectării normelor UE (Imagine: Shutterstock)
"Rezultatele noastre sugerează că efecte nefaste importante asupra sănătăţii se produc chiar şi cu concentraţii de particule PM2,5 cu mult sub limita fixată de UE pentru calitatea aerului, adică o concentraţie medie anuală de 25 de micrograme pe metru cub de aer", explică autorul principal al acestui studiu, olandezul Rob Beelen.
PM2,5 sunt cele mai fine microparticule, cu un diametru sub 2,5 microni (adică mărimea unei bacterii). Acestea sunt cele care generează cele mai multe preocupări pentru sănătate, fiindcă dimensiunea pe care o au le permite să pătrundă mai uşor şi mai profund în plămâni.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
Acest studiu finanţat de UE şi publicat de revista medicală britanică The Lancet se bazează pe datele a 22 de anchete de tip prospectiv, efectuate în 13 ţări europene, care au permis observarea a 367.251 de persoane pe o perioadă medie de aproape 14 ani.
Din acest studiu reiese că o variaţie relativ mică a poluării cu PM2,5 antrenează un risc semnificativ pentru sănătatea celor care sunt expuşi.
"Studiul evaluează că, pentru fiecare creştere de cinci micrograme pe metru cub a concentraţiei de PM2,5 pe an, riscul de muri dintr-o cauză naturală sporeşte cu 7%", explică The Lancet într-un comunicat.
Această diferenţă de poluare cu cinci micrograme pe metru cub se observă între o axă urbană foarte frecventată de maşini şi un loc situat la distanţă de trafic, precizează Beelen, de la Universitatea din Utrecht, în Olanda.
Rezultatele acestui studiu, care s-a concentrat pe diferite clase de particule în suspensie, arată că "expunerea pe termen lung" la cele mai fine particule reprezintă o "ameninţare pentru sănătate chiar şi atunci când concentraţiile sunt cu mult sub limitele impuse de Uniunea Europeană", potrivit The Lancet.
Directiva europeană privind calitatea aerului, din 2008, a impus statelor membre un plafon mediu anual de 25 de micrograme pe metru cub, în timp ce Organizaţia Mondială a Sănătăţii a stabilit o limită de zece micrograme pe metru cub.
"Asocierea între exprunerea prelungită la PM2,5 şi decesele premature rămâne semnificativă", precizează The Lancet.
Cercetătorii au constatat un nivel anormal de mare al mortalităţii în rândul bărbaţilor în raport cu cel al femeilor legat de poluarea cu PM2,5.
Acest studiu nu a încercat să determine dacă poluarea cu PM2,5 ar avea vreo consecinţă asupra reducerii speranţei de viaţă, dar "analizele precedente au arătat că pentru riscuri similare (...), speranţa de viaţă poate să scadă cu câteva luni", anunţă Beelen pentru AFP.
"Deşi nu pare a fi mult, trebuie să fiţi conştienţi că toată lumea este expusă la un anumit nivel de poluare a aerului şi că aceasta nu este o expunere voită", subliniază el.
În octombrie, OMS şi agenţia sa specializată Centrul Internaţional de Cercetare privind Cancerul (IARC) a inclus poluarea din aer în categoria factorilor cancerigeni.
În afară de cancer, o expunere la particule poate antrena astm, alergii, boli respiratorii sau cardiovasculare.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:29
-
astăzi, 16:10
Nicuşor Dan anunţă că nu renunţă la candidatura la preşedinţie