Comisia Europeană a coordonat un prim plan de control de acest fel în 2013, după scandalul declanşat în ianuarie, când a fost descoperită carne de cal în toată gama de produse din Europa. Aproximativ 4,6 la sută din produsele testate aveau un conţinut fraudulos de carne de cal.
Noua campanie va fi organizată în primăvară, iar rezultatele vor fi anunţate la sfârşitul lui iulie 2014, a precizat Comisia Europeană.
„Deşi frauda alimentară nu a avut implicaţii sanitare, ea a provocat o reacţie foarte clară a consumatorilor în vederea consolidării controalelor”, a subliniat Executivul european.
După dezvăluirile de anul trecut, alte scandaluri privind carnea de cal au fost făcute publice.
Astfel, în sudul Franţei au fost descoperite în decembrie anul trecut produse conţinând carne de cal etichetate ca atare, însă provenind de la animale care nu erau destinate consumului alimentar, ci cercetării farmaceutice.
De asemenea, autoritatea sanitar-veterinară olandeză (NVWA) a anunţat în ianuarie blocarea distribuirii a 690 de tone de carne etichetată drept vită după depistarea unor urme de carne de cal. Abatorul aparţine companiei olandeze Van Hattem Vlees.