Prima pagină » Știri externe » Leon Panetta a admis că a susţinut proiectul lui Clinton de înarmare a rebelilor sirieni

Leon Panetta a admis că a susţinut proiectul lui Clinton de înarmare a rebelilor sirieni

Leon Panetta, şeful Pentagonului, a recunoscut joi că a susţinut-o în 2012 pe Hillary Clinton, secretarul de Stat la acea vreme, care îi propusese să-i înarmeze pe rebelii sirieni, o idee respinsă de Casa Albă.
Leon Panetta a admis că a susţinut proiectul lui Clinton de înarmare a rebelilor sirieni

Proiectul elaborat de Hillary Clinton, care s-a întâlnit în urmă cu şase luni cu şeful CIA la acea vreme, David Petraeus, avea ca scop înarmarea şi antrenarea rebelilor împotriva armatei preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a informat New York Times în urmă cu câteva zile, citând oficiali americani.

Panetta a făcut această dezvăluire joi, alături de generalul Martin Dempsey, şeful statului major al forţelor armate, în faţa unei comisii a Senatului care i-a intervievat pe cei doi oficiali cu privire la atacul asupra consulatului american de la Benghazi (Libia), la 11 septembrie 2012.

Pe parcursul a patru ore de audieri, senatorul republican John McCain a făcut o digresiune asupra situaţiei Siriei.

„Vreau să vă mai întreb o dată ce v-am întrebat în luna martie a anului trecut, când 7.500 de sirieni erau ucişi. Am ajuns acum la cel puţin 60.000 de morţi. Câte persoane trebuie să mai moară înainte să ne propuneţi o acţiune militară?” a întrebat senatorul republican.

„Aţi susţinut recomandarea făcută de Hillary Clinton, secretarul de Stat, la acea vreme şi de generalul Petraeus, de a susţine furnizarea de arme rezistenţei siriene? Aţi susţinut asta?”, a insistat McCain, partizan acordării unui ajutor militar american opoziţiei siriene.

„Am susţinut-o”, au răspuns unul după altul Panetta şi Dempsey.

Potrivit New York Times, ideea oficialilor americani a fost respinsă de Casa Albă, preşedintele Barack Obama temându-se, printre altele, de o agravare a conflictului sirian şi amplificarea situaţiei tensionate din regiune.

Administraţia americană a susţinut, vreme de doi ani, un ajutor umanitar în Siria şi pentru refugiaţii din ţările vecine, precum şi asistenţă „neletală”, pentru rebeli (echipamente de comunicare, formare).

Washingtonul a recunoscut că se ocupă de coordonarea ajutorului militar în Golf, pentru a se asigura că armele „nu cad pe mânini greşite”, referindu-se la islamiştii radicali.