„Poporul sârb deja a câştigat”. Reacţia lui Radovan Karagici, supranumit „măcelarul din Balcani”, după ce a primit închisoare pe viaţă la Haga

Marko Sladojevici, unul dintre membrii echipei de avocaţi care a lucrat la apărarea lui Radovan Karagaici, a transmis un mesaj din partea fostului preşedinte al Republicii Srpska, după condamnarea sa de la Haga, pentru sârbii din Bosnia şi Herţegovina.

Urmărește
5067 afișări
Imaginea articolului „Poporul sârb deja a câştigat”. Reacţia lui Radovan Karagici, supranumit „măcelarul din Balcani”, după ce a primit închisoare pe viaţă la Haga

„Poporul sârb deja a câştigat”. Reacţia lui Radovan Karagici, supranumit „măcelarul din Balcani”, după ce a primit închisoare pe viaţă la Haga

Marko Sladojevici vorbit în numele lui Radovan Karagici pentru RTRS, televiziunea puterii din Banja Luka, capitala administrativă a Republicii Srpska.

„Poporul sârb deja a câştigat. Şi eu împreună cu el. A fost creată Republica Srpska (una dintre cele două entităţi teritoriale care compun Bosnia şi Herţegovina – n.r.), iar poporul sârb este liber în propriul său stat. Sacrificiul pe care îl fac este mai mic decât al altora. Mii şi mii de tineri au construit Republica Srpska cu preţul vieţii. Mulţi au devenit veterani cu dizabilităţi. Cele mai mari sacrificii sunt ale acelor mame ale căror fii şi-au dat viaţa pentru libertatea poporului sârb. Acestea sunt adevăratele victime”, a declarat Sladojevici pentru RTRS, citându-l pe Radovan Karagici, transmite televiziunea sârbă RTV B92.

Judecătorii Mecanismului Tribunalului Penal Internaţional al ONU au decis, miercuri, în apel, condamnarea la închisoare pe viaţă a lui Radovan Karadzici.

În 2016, Tribunalul Penal pentru fosta Iugoslavie l-a condamant pe Radovan Karagici (73 de ani), supranumit „măcelarul din Balcani”, pentru rolul său jucat în masacrul de la Srebreniţa din 1995, unde forţele Republicii Srpska au ucis peste 8.000 de musulmani.

Crimele comise la Srebreniţa, în plin colaps al Iugoslaviei, au constituit cel mai amplu masacru din Europa de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Radovan Karagici a mai fost, de asemenea, acuzat de epurări etnice, în special prin strămutări de populaţie în mai multe oraşe ale Bosniei şi Herţegovina, violuri, precum şi de terorizarea civililor în timpul Asediului din Sarajevo, considerat la acea dată cel mai lung asediu din istoria modernă – 1.425 de zile.

În cei trei ani de război interetnic, luptele purtate între bosniacii musulmani, sârbi şi croaţi au lăsat în urmă peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de persoane fără adăpost.

Radovan Karagici a denunţat dosarul său ca fiind un „proces politic” şi a făcut apel pe 50 de puncte din condamnarea sa.

 

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici