Popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut şi în oraşul său natal, Sankt-Petersburg
Popularitatea lui Vladimir Putin a scăzut şi în rândul locuitorilor oraşului său natal, Sankt-Petersburg, unde sondajele arată că premierul nu poate fi sigur că va câştiga alegerile prezidenţiale din 4 martie.
Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform unui sondaj al institutului Vtsiom, actualul premier şi candidat la alegerile prezidenţiale este creditat cu 47 la sută din intenţiile de vot în oraşul său natal, cu un punct mai mult decât la nivel naţional.
Agenţia de informaţii sociale din Sankt-Petersburg, un institut independent, a anunţat un procentaj şi mai scăzut, de 34 la sută din intenţiile de vot în oraşul natal al premierului rus, după ce, la scrutinele prezidenţiale din 2000 şi 2004, Putin a obţinut în Sankt-Petersburg 62 la sută respectiv 75 la sută din voturi (52 la sută şi respectiv 70 la sută în întreaga Rusie).
"În Sankt-Petersburg, precum şi în Moscova, a apărut o clasă de mijloc care vrea schimbări. Din această cauză, faptul că Putin este originar din Sankt-Petersburg nu are aceeaşi semnificaţie pe care o avea în urmă cu 12 ani", a declarat Roman Moghilevskii, directorul Agenţiei de informaţii sociale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Lasconi anunţă o întâlnire cu Nicuşor Dan: Nu văd cum aş putea să mă răzgândesc
-
Vladimir Ciorbă, patronul Nordis, reacţie la implicarea sa în reţinerea primarului din Sinaia/ „Încă din vara anului trecut am depus numeroase sesizări către DNA şi alte organe competente"
-
Daniel David: Avem o problemă foarte mare cu numărul de profesori
Mulţi dintre locuitorii din Sankt-Petersburg şi din Rusia în general îşi exprimă "oboseala" pe care o resimt faţă de fostul agent KGB, care a fost primar al oraşului la începutul anilor '90, apoi director al FSB (serviciul federal de securitate) în 1998 şi care în 2000 a preluat puterea politică.
Rusia se confruntă cu un val de manifestaţii fără precedent de la venirea la putere a lui Putin, în urmă cu 12 ani. Acesta a continuat să fie considerat liderul ţării chiar şi după ce în 2008 a devenit preşedinte Dmitri Medvedev, originar şi el din Sankt-Petersburg, Putin neputând să candideze pentru al treilea mandat consecutiv de preşedinte.
Această mişcare de contestaţie a început în decembrie, după alegerile legislative, opoziţia şi observatorii ruşi sau internaţionali denunţând fraude electorale.
Aproximativ 10.000 de persoane au participat la protestele postelectorale în Sankt-Petersburg, număr mult inferior zecilor de mii de persoane care au manifestat în capitală, dar în acelaşi timp fapt neverosimil pentru fosta capitală locuită de cinci milioane de persoane.
Oraşul natal al lui Putin nu a beneficiat de accederea acestuia la putere. Numeroase clădiri istorice aflate pe lista patrimoniului UNESCO sunt ameninţate de lipsa restaurării, centrul istoric este ameninţat de interese economice, infrastructura nu a mai fost renovată, iar serviciile publice sunt considerate ineficiente după ce mai mulţi pietoni au murit din cauza căderilor de gheaţă de pe acoperişuri.
"Situaţia din oraş s-a schimbat, există probleme. Populaţia nu mai are încredere în alegeri ", a declarat Vladimir Litvinenko, directorul de campanie a lui Putin din Sankt-Peterburg, menţionând că va face "tot ce îi stă în putere" ca actualul premier să obţină peste 50 la sută din voturi în oraşul natal.
"Sankt-Petersburg trebuie să dea exemplu şi altor regiuni, nu numai prin cota de participare la alegeri dar şi prin scorul" lui Putin, a adăugat Litvinenko.
Câţiva locuitorii ai fostei capitale ruse nu îi împărtăşesc însă opinia.
"Am votat pentru Putin în trecut. Acum Putin reprezintă pentru mine un dictator care l-a trimis la închisoare pe Mihail Hodorkovski (fost miliardar şi critic al Kremlinului), care a distrus libertatea presei şi care conduce ţara spre un impas", a declarat o femeie în vârstă de 55 de ani.
În timpul unei manifestaţii din 4 februarie, această femeie prezenta o pancartă pe care scria: oraşului "Sankt-Petersburg îi este ruşine cu Putin".
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:58
Nicuşor Dan, despre o eventuală retragere din cursa electorală: Până pe 15 martie putem să analizăm
-
ieri, 22:54
Live text Războiul din Ucraina, ziua 1065. Pentagonul confirmă că suspendarea ajutorului extern de către Trump nu afectează sprijinul militar pentru Ucraina / Şeful NATO cere SUA să continue înarmarea Ucrainei şi promite sprijin financiar european / Zelenski: „Trump trebuie să iasă victorios în încheierea războiului din Ucraina”