Cei zece suspecţi îşi recunoscuseră vinovăţia în cursul unor audieri desfăşurate joi şi, conform postului de televiziune NY1, au fost îmbarcaţi într-un autobuz care i-a transportat la unul dintre aeroporturile din New York, de unde urmau să plece către Moscova.
Medvedev a semnat joi un decret de graţiere pentru patru persoane condamnate pentru spionaj în favoarea Statelor Unite – Igor Sutiaghin, Aleksandr Zaprorojski, Ghenadi Vasilenko şi Serghei Skripal. Toţi cei patru semnaseră solicitări de graţiere, în care îşi recunoşteau şi vinovăţia, a declarat, vineri, Natalia Timakova, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.
Surse de la Kremlin au afirmat că schimbul de spioni a fost posibil numai datorită „înaltului nivel de încredere” dintre preşedinţii celor două ţări. „Acest schimb a devenit posibil datorită unui nou spirit în relaţiile ruso-americane (…) şi unui nivel înalt al încrederii dintre preşedinţii celor două ţări, pe care nimeni nu va reuşi să o zdruncine”, au precizat sursele citate.
Potrivit unui oficial din adminsitraţia rusă, Medvedev a luat în calcul şi faptul că acuzaţii au ispăşit deja condamnări importante. „Sutiaghin a fost în închisoare timp de 11 ani, Zaporojski a ispăşit o condamnare de aproape nouă ani, iar Skripal, cinci ani şi jumătate”, a afirmat el.
La rândul lor, Statele Unite au afirmat că schimbul de spioni a fost decis din motive de securitate naţională şi umanitare, precizând că reţinerea celor zece agenţi secreţi ruşi nu prezenta nici un interes strategic. „(Schimbul) a fost decis pentru rezolvarea rapidă şi globală a cazului, din motive de securitate naţională şi umanitare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Mark Toner.
„O detenţie prelungită în SUA a celor zece agenţi nu prezenta nici un interes în termeni de securitate naţională„, a adăugat el.