Populaţia Chinei scade pentru prima dată în cinci decenii. Ţara ar putea fi depăşită de India

  • China va înregistra primul declin demografic de la la foametea care a însoţit Marele Salt, politica economică dezastruoasă a lui Mao Zedong la sfârşitul anilor 1950, care a provocat moartea a zeci de milioane de oameni.
  • Scăderea actuală a populaţiei vine în ciuda relaxării politicilor stricte de planificare familială ce au fost impuse în trecut pentru a limita creşterea accelerată a populaţiei.
  • Cel mai recent recensământ din China, care a fost finalizat în decembrie, dar încă nu a fost făcut public, este de aşteptat să raporteze populaţia totală a ţării la mai puţin de 1,4 miliarde, potrivit unor persoane familiare cu cercetarea, citate de Financial Times.
  • În 2019, populaţia Chinei a depăşit cifra de 1,4 miliarde.
Urmărește
2061 afișări
Imaginea articolului Populaţia Chinei scade pentru prima dată în cinci decenii. Ţara ar putea fi depăşită de India

Populaţia Chinei scade pentru prima dată în cinci deceni. Ţara ar putea fi depăşită de India

Cifra este considerată foarte sensibilă şi nu va fi publicată până când mai multe departamente guvernamentale nu vor ajunge la un consens cu privire la date şi implicaţiile acestora.

„Rezultatele recensământului vor avea un impact uriaş asupra modului în care poporul chinez îşi vede ţara şi modul în care funcţionează diferite departamente guvernamentale”, a declarat Huang Wenzheng, membru la Centrul pentru China şi Globalizare.

Recensământul era programat să fie publicat la începutul lunii aprilie. Liu Aihua, purtător de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, a declarat, pe 16 aprilie, că întârzierea se datorează parţial necesităţii „mai multor lucrări de pregătire” înainte de anunţul oficial. Întârzierea a fost criticată pe scară largă pe reţelele de socializare, relatează FT.

Analiştii spun că un declinul ar sugera că populaţia Chinei ar putea fi în curând depăşită de cea a Indiei, estimată la 1,38 miliarde. O scădere a populaţiei ar putea avea un impact semnificativ asupra celei de-a doua economii din lume în privinţa consumului.

Rata natalităţii Chinei a scăzut chiar şi după ce Beijingul şi-a relaxat politica de planificare familială în 2015, permiţând tuturor cuplurilor să aibă doi copii în loc de unul. Politica privind copilul unic fusese introdusă la sfârşitul anilor 1970.

Declinul demografic este primul de la foametea din anii 1959-1961 când ţara a trecut printr-un amplu proces de industrializare ce a afectat producţiile agricole şi a dus la exportarea masivă a producţiei pentru a acoperi costurile.

Cifrele guvernamentale arată că populaţia a scăzut cu aproximativ 13,5 milioane între 1959 şi 1961, deşi se crede că cifra este mult subestimată.

Noul declin ar putea avea un impact semnificativ pentru imaginea partidului şi ideologia promovată de acesta, dar şi un impact economic şi social de lungă durată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici