- Home
- Externe
- (13.02.2023, 10:55)
- Mihaela Ionita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Populaţia de lincşi din Franţa ar putea dispărea în 30 de ani. Este nevoie de măsuri urgente
- Conservatorii avertizează că o populaţie de feline mari din Europa este destinată să se prăbuşească dacă nu se fac eforturi imediate pentru a proteja animalele.
- Este nevoie de măsuri urgente, deoarece testele ADN arată că diversitatea genetică este atât de scăzută încât ar putea dispărea din ţară în 30 de ani.
Urmărește
492 afișări
Sursa foto: Twitter
Cercetătorii estimează că în Franţa există între 120 şi 150 de lincşi adulţi. Testele efectuate pe animale arată că diversitatea genetică este atât de scăzută încât acestea vor dispărea la nivel local în următorii 30 de ani, dacă nu se intervine urgent.
Din punct de vedere istoric, lincşii s-au răspândit în întreaga Eurasie, dar aceste animale evazive au fost supuse unei presiuni intense în multe ţări din cauza pierderii habitatului, a înmulţirii, a braconajului şi a coliziunilor în trafic.
În secolul al XVIII-lea, lincşii au dispărut complet din Franţa. În urma unui proiect de reintroducere în Elveţia în anii 1970, unii lincşi euroasiatici au trecut graniţa în Franţa şi s-au restabilit în munţii Jura. Dar populaţia nu a reuşit să ajungă la un număr suficient de mare pentru a deveni stabilă, potrivit The Guardian.
Oamenii de ştiinţă de la Centrul Athenas, un centru de protecţie a vieţii sălbatice din estul Franţei, au colectat 88 de probe de ADN de la lincşi răniţi, morţi sau orfani între 2008 şi 2020 şi au reuşit să analizeze 78 de probe pentru a forma o imagine a sănătăţii genetice a populaţiei.
Testele au scos la iveală o lipsă alarmantă de diversitate genetică. Deşi cercetătorii cred că în Franţa există peste 120 de lincşi adulţi, populaţia are un nivel de diversitate echivalent cu doar 38 de animale. „Această populaţie a pierdut foarte multă diversitate genetică de când a fost reintrodusă în Elveţia", a declarat Nathen Huvier, unul dintre autorii studiului. „Dacă nu se reintroduce material genetic nou, această populaţie va dispărea, din nou, în mai puţin de 30 de ani".
Scriind în Frontiers in Conservation Science, cercetătorii descriu cum ADN-ul de la lincşi dezvăluie un nivel devastator de consangvinizare.
„O lipsă de diversitate genetică poate genera boli şi poate reduce capacitatea indivizilor de a se adapta la schimbările de mediu", a declarat Huvier. O populaţie care prezenta aceste caracteristici "nu a fost capabilă să evolueze", astfel încât a fost vulnerabilă la colaps, a adăugat el.
În calitate de prădător apex, linxul era o specie-cheie în ecosistemul local, a spus Huvier. O modalitate de a consolida diversitatea genetică a populaţiei a fost de a introduce mai mulţi lincşi din grupuri mai sănătoase, cum ar fi cele din Elveţia sau Germania. Dar astfel de proiecte de introducere sunt dificile din punct de vedere politic, a spus Huvier.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Moș Crăciun, eroul sărbătorii, are o fișă medicală impresionantă: obezitate, diabet și jet lag extrem
-
Oleksandr Usyk l-a învins pe Tyson Fury în revanşa din Arabia Saudită
-
Noul guvern. Iohannis a convocat partidele parlamentare la consultări / PSD, PNL, UDMR şi Grupul Minorităţilor Naţionale vor veni împreună la discuţii
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
Citește pe alephnews.ro: Care sunt cele 16 povești care influențează fizica și astronomia în 2024
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Moment istoric pentru NASA: Sonda Parker va ajunge la o distanță record de 6,2 milioane kilometri, chiar în Ajunul Crăciunului
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe