Poroşenko se opune participării Rusiei la o posibilă misiune de pace în estul Ucrainei

Petro Poroşenko a declarat că se opune ca Rusia - "ca agresor" - să facă parte dintr-o posibilă misiune de menţinerea păcii în Donbas, unde incidentele armate se intensificau joi, în pofida armistiţiului care a intrat în vigoare de duminică între trupele guvernamentale ucrainene şi rebelii proruşi.

Urmărește
327 afișări
Imaginea articolului Poroşenko se opune participării Rusiei la o posibilă misiune de pace în estul Ucrainei

Poroşenko se opune participării Rusiei la o posibilă misiune de pace în estul Ucrainei (Imagine: HEPTA/Mediafax Foto)

"Aş vrea să subliniez că Rusia - ca agresor - nu poate şi nu va participa în această operaţiune", a spus Poroşenko înaintea unei întâlniri cu Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate şi Negocieri de Extindere.

"Nu vom fi de acord cu un asemenea format al unei misiuni de menţinere a păcii, care ar permite legalizarea contingentului de mii de ruşi" aflat pe teritoriul Ucrainei, a argumentat el.

Şeful statului ucrainean a sugerat miercuri posibilitatea ca membrii Consiliului Naţional ucrainean pentru Securitate şi Apărare să mobilizeze o forţă de menţinere a păcii în estul Ucrainei. "Am analizat subiectul şi credem că o misiune de poliţie a Uniunii Europene (UE) va fi cea mai bună opţiune. Sunt sigur că va fi cel mai bun garant al păcii" în regiunile separatiste Doneţk şi Lugansk, anunţa el.

Secretarul Consiliului, Oleksandr Turcinov a declarat ulterior că organismul a aprobat iniţiativa lui Poroşenko. "S-a decis să se ceară ONU şi UE să înfiinţeze o operaţiune de menţinere a păcii în Ucraina", a declarat el, citat de Ukrainskaia Pravda. Potrivit lui Turcinov, aceste trupe ar urma să fie mobilizate nu doar pe linia frontului, ci şi de-a lungul porţiunilor frontierei Ucrainei cu Rusia care nu se află sub controlul Kievului.

Însă ambasadorul rus la ONU Vitali Ciurkin a criticat aceste planuri, în opinia sa ele încălcând înţelegerile de la Minsk. "Acordurile de la Minsk tocmai au fost încheiate. Conform acestor înţelegeri, «republicile» Doneţk şi Lugansk îşi pot crea propriile miliţii, iar Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) este însărcinată să monitorizeze zona demilitarizată", a spus Ciurkin.

"Este vital ca armamentul să fie retras şi nu să fie pomovate alte iniţiative. Iar atunci când ei (ucrainenii) fac propuneri noi în loc să implementeze ceea ce s-a agreat, dau motive să fie suspectaţi că, de fapt, caută să contracareze Acordurile de la Minsk", a apreciat diplomatul rus.

Reprezentantul "republicii populare" Doneţk (DPR) în Grupul de contact Denis Puşilin consideră, de asemenea, că o eventuală mobilizare a unor forţe de menţinere a păcii la frontiera ucraineano-rusă din Donbas încalcă înţelegerile de la Minsk. El a cerut Moscovei, Berlinului şi Parisului să îndemne Kievul să revină la acestea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici