Portugalia a cheltuit anul trecut pentru apărare 1,55 % din PIB, încă mult sub obiectivul oficial al NATO de 2 %, dar oficialii portughezi au promis să crească cheltuielilor în următorii ani pentru a sprijini producția și achiziția de echipamente și tehnologii militare în Europa, anunță Reuters.
Clauza de ieșire fiscală este o măsură specială inclusă în regulile bugetare ale Uniunii Europene, care permite statelor membre să depășească temporar limitele impuse pentru deficitul bugetar (3%) și datoria publică (60%). Situațiile sunt excepționale și au în vedere o criză economică, o pandemie, un conflict armat sau nevoia urgentă de cheltuieli pentru apărare.
Deși NATO recomandă ca două procente din PIB să fie alocate apărării, țările europene se află sub o presiune din ce în ce mai mare din partea președintelui american Donald Trump, care este reticent în a continua să finanțeze Kievul în războiul din Ucraina și îndeamnă aliații NATO să-și crească cheltuielile militare până la 5% din PIB.
Comisia Europeană va permite statelor membre să crească cheltuielile pentru apărare cu 1,5 % din PIB în fiecare an, timp de patru ani, fără măsurile disciplinare care li se aplică de obicei statelor atunci când deficitul guvernamental depășește 3% din PIB. Măsura face parte din planurile Comisiei de a mobiliza aproape 800 de miliarde de euro pentru a întări industria de apărare a Europei și pentru a crește capabilitățile sale militare.
Guvernul de centru-dreapta al Portugaliei, care se află în interimat până la alegerile din mai, a consultat principalul partid de opoziție, Partidul Socialist, înainte să ia decizia de a activa clauza, au comunicat reprezentanții Ministerului de Finanțe.
Spre deosebire de majoritatea țărilor din zona euro, Portugalia a înregistrat excedente bugetare timp de mai mulți ani, ceea ce ar putea explica disponibilitatea sa de a testa clauza de ieșire fără să riște o explozie majoră a deficitului.
După excedentul de 0,7 %, înregistrat în 2024, guvernul portughez a prognozat pentru acest an o creștere a veniturilor față de cheltuieli de 0,3% din PIB.
Vecinul său, Spania, care a avut anul trecut cele mai mici cheltuieli de apărare dintre cele 32 de state membre NATO, ca pondere în PIB (doar 1,3 %), a lansat marți un plan de 10,5 miliarde de euro pentru a atinge obiectivul de 2 % în acest an. Oficialii spanioli încă evaluează dacă vor activa sau nu clauza de ieșire fiscală.
Italia a comunicat în mod clar că nu va solicita flexibilitate bugetară pentru cheltuielile militare.