Autorizaţia de rezidenţă pentru activităţi de investiţii pentru persoanele din ţări din afara UE, cunoscută în mod obişnuit sub numele de programul „viza de aur”, a fost aspru criticată la nivel naţional pentru că a dus la creşterea preţurilor locuinţelor şi a chiriilor, iar Comisia Europeană a cerut să se pună capăt acestor programe.
În Portugalia, programul a atras investiţii de 6,5 miliarde de euro din partea străinilor, în principal din China, Brazilia şi Africa de Sud, majoritatea banilor fiind investiţi în sectorul imobiliar. Regulile s-au schimbat în acest an pentru a redirecţiona investiţiile de pe piaţa imobiliară din marile oraşe către zonele depopulate.
Vorbind la Web Summit de la Lisabona, cel mai mare eveniment tehnologic din Europa, Costa a declarat că mai multe sisteme de vize oferite de Portugalia sunt în prezent reevaluate, iar viza de aur este unul dintre ele.
„Probabil că şi-a îndeplinit deja rolul pe care trebuia să îl îndeplinească şi, în acest moment, nu se mai justifică menţinerea ei”, a declarat Costa reporterilor.
O decizie oficială va fi anunţată când evaluarea va fi finalizată, a spus el.
Costa a declarat că Portugalia a dorit să continue să fie atractivă, un exemplu fiind legea sa recentă, promulgată luni, care a creat aşa-numita viză pentru nomazii digitali. Aceasta le permite străinilor cu venituri lunare mari din munca la distanţă să trăiască şi să lucreze din Portugalia timp de un an.
Comisia Europeană a solicitat guvernelor UE să pună capăt programelor naţionale de vânzare a cetăţeniei, pe care blocul comunitar le consideră de mult timp un risc de securitate.
Marea Britanie a eliminat vizele de aur pentru investitorii bogaţi în februarie, pe fondul îngrijorărilor legate de afluxul de bani ilicit din Rusia, chiar înainte de invazia Rusiei în Ucraina, care a adus sancţiuni occidentale fără precedent împotriva Moscovei.