- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (03.01.2025, 21:08)
- Rafael Hekman
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Posibilă criză energetică şi de securitate în Moldova după întreruperea livrărilor de gaze ruseşti
Republica Moldova se confruntă cu o criză de securitate după ce regiunea separatistă Transnistria a fost afectată de oprirea livrărilor de gaze ruseşti, a avertizat premierul Dorin Recean, citat de Reuters.
Urmărește
658 afișări
Întreruperea a survenit după ce acordul de tranzit al gazelor prin Ucraina a expirat la începutul anului, iar Kievul a refuzat să prelungească înţelegerea cu Moscova.
Recean a declarat că Moldova şi-a asigurat necesarul energetic prin producţie internă şi importuri, însă regiunea Transnistria, dependentă de gazul rusesc, a fost grav afectată: locuitorii au rămas fără apă caldă şi încălzire centralizată, iar activitatea industrială s-a oprit, cu excepţia producătorilor de alimente.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu este susţinut de PNL pentru a fi candidatul coaliţiei de guvernare la Preşedinţie
-
Schimbare tactică a ruşilor. Experţii cred că armata lui Putin a rămas fără echipamente
-
Polonia urmează modelul Lituaniei şi stabileşte planuri de evacuare în masă în caz de război sau dezastre naturale
„Prin sacrificarea viitorului unui protectorat susţinut de trei decenii, Rusia arată adevăratul deznodământ pentru toţi aliaţii săi – trădare şi izolare”, a subliniat Recean. Premierul a calificat situaţia drept o criză de securitate care vizează destabilizarea Moldovei şi folosirea teritoriului său împotriva Ucrainei.
Rusia a negat folosirea gazului ca instrument de presiune asupra Chişinăului şi a acuzat Ucraina pentru refuzul de a reînnoi acordul de tranzit. În plus, Gazprom a susţinut că a oprit livrările din cauza unei datorii de 709 milioane de dolari, sumă contestată de Moldova, care afirmă că datoria reală este de 8,6 milioane de dolari.
Transnistria, regiune locuită preponderent de vorbitori de limbă rusă, s-a separat de Moldova în anii '90 şi a primit gaze prin Ucraina. În mod tradiţional, Moldova îşi asigura cea mai mare parte a energiei electrice din Transnistria, dar Chişinăul a găsit soluţii alternative prin importuri din România şi surse interne.
Guvernul de la Chişinău a anunţat că este pregătit să ofere sprijin umanitar regiunii separatiste: „Soluţiile alternative, precum sistemele de biomasă, generatoarele, ajutoarele umanitare şi materialele medicale esenţiale sunt pregătite pentru livrare dacă administraţia de la Tiraspol acceptă sprijinul”, a declarat executivul.
Liderul transnistrean Vadim Krasnoselski a anunţat că regiunea dispune de rezerve de gaz suficiente pentru 10 zile în nord şi pentru o perioadă dublă în sud.
Republica Moldova, aflată la graniţa dintre Est şi Vest, rămâne un punct sensibil în contextul războiului din Ucraina şi al tensiunilor regionale. Preşedintele pro-european Maia Sandu a câştigat un nou mandat anul trecut şi a promis accelerarea reformelor şi consolidarea democraţiei, în condiţiile în care alegerile parlamentare sunt programate pentru vara acestui an.
Citește pe alephnews.ro: Crin Antonescu își suspendă candidatura la prezidențiale și acuză Coaliția PSD-PNL-UDMR că l-a lăsat „singur în campanie”
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
SUA afirmă că Putin nu va renunța la Ucraina. Care sunt șansele unui acord de încetare a focului în 2025
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe