Posibila revenire a lui Donald Trump la conducerea SUA planează asupra celei de-a 75-a aniversare a NATO

  • Liderii ţărilor NATO se vor întâlni la Washington în perioada 9-11 iulie cu intenţia de a aprofunda sprijinul pentru Ucraina, dar se vor confrunta cu un alt tip de provocare: cum să navigheze în posibila revenire a fostului preşedinte american Donald Trump.
  • Dezbaterea dintre Joe Biden şi Donald Trump a sporit îngrijorările în privinţa actualului preşedinte american de a câştiga un nou mandat în faţa lui Trump, situaţie care ar putea bulversa politica externă a Washingtonului.
Urmărește
430 afișări
Imaginea articolului Posibila revenire a lui Donald Trump la conducerea SUA planează asupra celei de-a 75-a aniversare a NATO

Posibila revenire a lui Donald Trump la conducerea SUA planează asupra celei de-a 75-a aniversare a NATO

Îngrijorările despre o posibilă revenire a lui Donald Trump la Casa Albă – după prestaţia slabă a lui Joe Biden în cadrul dezbaterii din 27 iunie – şi presiunile din ce în ce mai mari din interiorul partidului pentru ca el să iasă din cursa prezidenţială vor constitui subiectul central al summitului NATO, scrie Reuters.

Agenda summitului include, pe lângă subiectul alegerilor prezidenţiale din SUA, şi modalităţi de sprijinire în continuare a Ucrainei în cazul invaziei ruseşti, dar şi direcţia continentului european după alegerile din 9 iunie, ascensiunea extremei drepte şi paralizia cu care s-ar putea confrunta Franţa după alegerile încheiate în 7 iulie.

„Teoria Casei Albe a fost că (summitul NATO) va arăta marile puncte forte ale lui Biden, şi anume că el înţelege aceste lucruri. Dar dezbaterea (dintre el şi Donald Trump – n.r.) a dat totul înapoi. Politica va eclipsa acest lucru", a declarat Daniel Fried, fost diplomat de top pentru Europa al Departamentului de Stat al SUA.

Trump 2.0?

Perspectiva unui al doilea mandat al lui Trump alarmează multe dintre cele 32 de ţări membre ale NATO, având în vedere criticile frecvente ale acestuia la adresa alianţei transatlantice, atât în timpul mandatului, cât şi în afara acestuia, potrivit Associated Press (AP).

Trump a sugerat în mai multe ocazii că dacă câştiga un al doilea mandat la Casa Albă, nu ar apăra membrii NATO care nu ating obiectivul Alianţei de a aloca minim 2% din PIB pentru apărare dacă ar fi atacaţi militar.

Având în vedere că summitul va avea loc cu doar câteva zile înainte de convenţia republicană care îl va desemna pe Trump drept candidat prezidenţial al partidului, oficialii NATO intenţionează să sublinieze în faţa audienţei americane că membrii săi îşi sporesc cheltuielile de apărare, relevă Reuters.

Summitul NATO se va desfăşura în perioada 9-11 iulie la Washington şi va marca cea de-a 75-a aniversare a existenţei Alianţei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici