Posibile dovezi privind implicarea puterii de la Chişinău în violenţe

Jurnalişti şi membri ai opoziţiei din Republica Moldova deţin o serie de dovezi care ar arăta că puterea comunistă de la Chişinău ar fi fost la originea protestelor violente de marţi, din faţa sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului, relatează Deutsche Welle.

Urmărește
18 afișări
Imaginea articolului Posibile dovezi privind implicarea puterii de la Chişinău în violenţe

Posibile dovezi privind implicarea puterii de la Chişinău în violenţe (Imagine: Mediafax Foto)

Portalul Unimedia a publicat joi extrase din înregistrări video care arată că persoanele care au arborat marţi steagurile României şi Uniunii Europene pe sediul Preşedinţiei sunt ajutate de persoane îmbrăcate în uniforme ale poliţiei.

Vicepreşedintele Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova, Alexandru Tănase, a declarat pentru postul de radio "Vocea Basarabiei" că "tinerii care au aruncat marţi primii cu pietre erau pesoane vorbitoare de limba rusă, care strigau «Unirea cu România!», ceea ce este o absurditate. Aceştia au intrat în (sediul) Preşedinţiei şi au scos de acolo documente contabile".

"Astfel, Voronin a organizat provocarea de la (sediile) Parlamentului şi Preşedinţiei, pentru a spăla crimele pe care le-a comis", conchide reprezentantul opoziţiei.

Deutsche Welle citează, de asemenea, opiniile unor observatori şi politicieni, care consideră suspect faptul că poliţia s-a retras din faţa protestatarilor lăsându-i să devasteze sediile guvernamentale şi că după retragerea protestatarilor nu a asigurat paza sediilor respective.

Ei consideră de asemenea suspect că pompierii nu au intervenit pentru stingerea incendiilor din sediul Parlamentului, lăsate să ardă timp de mai multe ore.

Un alt eveniment considerat suspect este surprinderea unei dubiţe, care avea în faţă număr de înmatriculare din Republica Moldova, iar în spate număr de înmatriculare din Transnistria, de către un operator al postului de televiziune JurnalTV, în spatele sediului Guvernului, în timp ce poliţia aresta tineri protestatari şi îi transporta în afara oraşului.

Prezenţa dubiţei la Guvern este asociată cu ştirea publicată joi de site-ul rusesc life.ru, potrivit căruia liderul transnistrean, Igor Smirnov, l-ar fi asigurat, într-o presupusă convorbire telefonică, pe preşedintele moldovean "de sprijin şi ajutor în cazul unor momente dificile".

Conform aceleiaşi surse, în timpul protestelor la Chişinău a sosit o coloană de maşini cu numere de înmatriculare din Transnistria.

"Din ele au coborât civili care s-au infiltrat în mulţime şi i-au dispersat pe manifestanţi", relatează portalul, citând declaraţia unui protestatar care afirmă că "oameni veniţi din Transnistria" l-ar fi somat să urce într-o maşină cu numere de înmatriculare transnistrene, dar că ar fi fost salvat de prieteni.

Potrivit Deutsche Welle, după restricţionarea accesului cetăţenilor României în Republica Moldova, în urma protestelor paşnice de luni, mai mulţi jurnalişti români, care au încercat să intre pe teritoriul moldovean via Ucraina şi Transnistria, au fost opriţi de grăniceri transnistreni şi întorşi din drum, fără să li se furnizeze explicaţii.

Citeşte şi:

MAE recomandă românilor să evite călătoriile în Republica Moldova

Un reporter şi un operator de la Antena 3, expulzaţi din R. Moldova

Situaţia din Republica Moldova, eşec al politicii ruse

Mii de protestatari cer demisia preşedintelui Mihail Saakaşvili - GALERIE FOTO

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici