„Este uşor de spus că ISI (Inter-Services Intelligence, serviciile secrete pakistaneze) sau elemente din cadrul Guvernului au înţelegeri secrete cu al-Qaida”, a declarat, într-o conferinţă de presă, Salman Bashir, secretar pentru Afaceri Externe, funcţionarul cu cel mai înalt rang din minister.
„Este o falsă ipoteză, o acuzaţie mincinoasă, ea nu poate fi, în niciun caz, validată şi este o palmă peste faţa pakistanezilor, în special a ISI, în pofida a aceea ce au realizat” în lupta contra terorismului, a subliniat Bashir.
Osama ben Laden a fost ucis, în noaptea de duminică spre luni, de un comando american, în vila sa, într-un oraş-garnizoană situat la două ore de mers spre nord de Islamabad şi la câteva sute de metri de cea mai prestigioasă şcoală militară din Pakistan.
Guvernul pakistanez a respins, miercuri, acuzaţiile de susţinere a lui ben Laden, lansate de diverşi oficiali şi aleşi occidentali. Premierul pakistanez, Raza Yousuf Gilani, a preferat să denunţe un „eşec” global al serviciilor secrete mondiale în depistarea liderului reţelei teroriste al-Qaida.
Somat să dea explicaţii asupra prezenţei, de cel puţin câteva luni, a lui Osama ben Laden, în oraşul-garnizoană Abbottabad şi lângă o şcoală militară, Gilani a apreciat, la Paris, că acest lucru arată „eşecul (serviciilor de) informaţii din (întreaga) lume”, inclusiv din Statele Unite, şi nu doar al Pakistanului.
Statele Unite nu au informat Pakistanul despre operaţiunea contra lui Osama ben Laden, pentru că pakistanezii l-ar fi „putut alerta” pe liderul al-Qaida, a dat asigurări, marţi, directorul Agenţiei Centrale americane de Informaţii (CIA), Leon Panetta, într-un interviu pentru revista Time.
Islamabadul, aliat-cheie al Washingtonului, de la sfârşitul lui 2001, în „războiul contra terorismului”, este suspectat, în mod frecvent, că face un joc dublu în lupta antiteroristă.