- Home
- Externe
- BUCUREŞTI, (19.12.2012, 16:46)
- Irina Tacu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Povestea care a făcut înconjurul lumii - Fata din Afganistan cu nasul şi urechile tăiate: "Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă. Trebuie să trăiesc şi să iubesc" - VIDEO
Desfigurată pe când avea 18 ani de soţul ei taliban, fiindu-i tăiate nasul şi urechile după ce a încercat să scape de căsătoria forţată, Aesha Mohammadzai continuă perioada de vindecare în Statele Unite ale Americii, precum şi procesul de reconstrucţie a feţei, tânăra spunând că acum nu se mai teme să se privească în oglindă.
Urmărește
1087 afișări
Povestea care a făcut înconjurul lumii - Fata din Afganistan cu nasul şi urechile tăiate: "Nu îmi mai e teamă să mă privesc în oglindă. Trebuie să trăiesc şi să iubesc"
Povestea tinerei afgane a făcut înconjurul lumii când chipul ei desfigurat a ajuns pe coperta revistei Time în 2010, acţionând ca un semnal de alarmă la nivel mondial în legătură cu brutalităţile asupra femeilor din Afganistan.
Aesha s-a mutat în Statele Unite acum doi ani, după ce a fugit din Afganistan, aflându-se acum într-o perioadă de intervenţii chirurgicale de refacere a feţei într-un spital din Bethesda, Maryland.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Momentan, din cauza schimbărilor prin care trece, fruntea ei este umflată şi închisă la culoare, iar zona unde obişnuia să fie nasul - înainte ca soţul ei să îl taie - este acoperită cu un înveliş de carne îndreptată în jos, povestesc jurnaliştii de la CNN, care au vizitat-o pentru a vedea în ce stadiu se află în procesul de recuperare.
Aesha le-a spus cu mândrie celor de la CNN că, aflată la jumătatea perioadei de tratament, nu îi mai este teamă să se privească în oglindă.
"Nu îmi pasă. Toată lumea are o problemă. La început, îmi era foarte frică. Îmi era teamă să-mi privesc faţa în oglindă (...) Dar acum nu îmi mai este", a spus Aesha, adăugând că, dacă mai demult viitorul o speria, acum cunoaşte sensul vieţii şi ştie cum să trăiască: "Acolo nu puteam înţelege cum să trăiesc."
În acest stadiu, doctorii au introdus un strat pneumatic de silicon sub pielea frunţii, pe care l-au umplut treptat cu lichid pentru a-i extinde pielea, care astfel furnizează ţesut în plus pentru noul ei nas. Tot pentru refacerea nasului, medicii au luat ţesut şi din antebraţ, pe care l-au transplantat în zona feţei pentru a forma învelişul din interior şi partea de jos a nasului.
Următorul pas, după cum au povestit doctorii pentru CNN, va fi folosirea de cartilaj din coasta de sub pieptul Aeshei, după care pielea de pe frunte va fi coborâtă pentru a acoperi structura.
"Ce s-a întâmplat e parte din mine, parte din viaţa mea şi este tot timpul cu mine, în mintea mea", a mai spus tânăra pentru CNN. "Dar trebuie să trăiesc şi trebuie să iubesc."
Când Aesha avea 12 ani, tatăl ei i-a promis unui luptător taliban că fetiţa se va mărita cu el, pentru a plăti o datorie. Ea a fost dată familiei acestuia, care a abuzat-o şi a forţat-o să doarmă în grajd, cu animalele.
Când fata încercat să fugă, soţul ei a pedepsit-o tăindu-i nasul şi urechile.
Lăsată să moară în munţi, s-a târât până la casa bunicului ei, iar tatăl a reuşit să o ducă la o clinică medicală americană unde doctorii s-au îngrijit de ea timp de zece săptămâni.
Apoi, a fost transportată la un adăpost secret din Kabul, iar în august 2010 a zburat în SUA la iniţiativa Fundaţiei Grossman Burn. A fost preluată de o organizaţie de caritate din New York numită "Femei pentru Femeile Afgane", care au întreţinut-o şi au plătit pentru educaţia ei.
În acelaşi an, în august, revista Time a spus povestea ei pentru prima oară, publicând o fotografie cutremurătoare cu ea, care a atras atenţia oamenilor din întreaga lume asupra actelor de opresiune la care sunt supuse femeile afgane.
În decembrie 2011, Aesha a plecat să locuiască cu Mati Arsla şi Jami Rasouli-Arsala, rude ale unei membre din organizaţia care a găzduit-o, unde s-a adaptat mai bine.
Aeshei i s-a implantat o proteză pentru nas, dar doctorii sperau de pe atunci să-i poată oferi femeii "o soluţie permanentă", referindu-se la reconstrucţia nasului şi a urechilor folosind oase, ţesut şi cartilaj din alte părţi ale corpului, adică procedurile prin care tânăra trece în prezent.
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe