- Home
- Externe
- (08.04.2023, 02:00)
- Alexandru Stan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Poze spectaculoase cu Jupiter, Uranus şi Neptun, realizate cu telescopul James Webb. A fost fotografiată şi o lună a lui Saturn
- Telescopul James Webb este cel mai mare şi mai puternic telescop spaţial din lume.
- A fost lansat în 2021 şi explorează universul prin lentilele sale cu lumină infraroşie.
- Până în prezent, a fotografiat planetele gigantice gazoase Jupiter, Uranus şi Neptun
Urmărește
4010 afișări
NASA
James Webb este cel mai nou şi mai avansat telescop spaţial al NASA, fiind lansat în decembrie 2021.
De atunci, a surprins imagini uimitoare ale unor obiecte cosmice îndepărtate, dar şi ale unor planete din sistemul nostru solar.
Printre acestea se numără Jupiter, Uranus şi Neptun, trei giganţi gazoşi care au fost fotografiaţi de Webb în lungimi de undă infraroşii.
Jupiter este cea mai mare planetă din sistemul nostru solar şi are o atmosferă turbulentă, plină de furtuni şi nori.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Webb a reuşit să capteze detalii fine ale structurilor atmosferice ale lui Jupiter, precum Marea Pată Roşie, o furtună care persistă de secole. De asemenea, Webb a observat patru dintre cele mai mari sateliţi ai lui Jupiter: Io, Europa, Ganymede şi Callisto.
Uranus este o planetă unică, deoarece se roteşte pe o parte, la un unghi de aproape 90 de grade faţă de planul orbitei sale.
Acest lucru duce la schimbări sezoniere extreme, deoarece polii planetei experimentează ani întregi de lumină solară constantă urmaţi de ani întregi de întuneric complet.
Webb a surprins o imagine impresionantă a lui Uranus, în care se văd inelele sale şi petele luminoase din atmosfera sa. Webb a fotografiat şi inelele sale, are au fost cu greu surprinse în cameră de sonda spaţială Voyager 2 când a trecut pe lângă planetă în 1986 şi Observatorul Keck cu optica adaptivă avansată.
Neptun este cea mai îndepărtată planetă din sistemul nostru solar şi are o atmosferă rece şi întunecată.
Webb a capturat cea mai clară imagine a inelelor lui Neptun din ultimii 30 de ani. Unele dintre aceste inele nu au fost detectate de la vizita sondei Voyager 2 în 1989. În plus faţă de câteva inele strâmte şi luminoase, imaginea Webb arată clar şi benzile gazoase din atmosfera lui Neptun.
„Au trecut trei decenii de când am văzut ultima dată aceste inele prăfuite şi prima dată când le vedem în infraroşu”, spune Heidi Hammel, o expertă în planeta Neptun.
De asemenea, Webb poate detecta eventuale semne ale activităţii geologice sau vulcanice pe sateliţii lor naturali, cum a fost în cazul lui Titan, satelitul lui Saturn.
Webb a reuşit să vadă prin ceaţa lui Titan şi să surprindă imagini clare ale unor caracteristici de pe suprafaţă şi din atmosferă.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Reuters: China încearcă, prin primirea generoasă a lui Macron, să îndemne Franţa să contracareze SUA
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe