Poziţia României privind situaţia din Siria şi utilizarea armelor chimice/ UPDATE Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez: Condamn folosirea armelor chimice în Siria

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor.

Urmărește
3039 afișări
Imaginea articolului Poziţia României privind situaţia din Siria şi utilizarea armelor chimice/ UPDATE Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez: Condamn folosirea armelor chimice în Siria

Poziţia României privind situaţia din Siria

"România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în orice circumstanţe, în orice împrejurare, dar mai ales atunci când este vorba de folosirea lor împotriva civililor. Sprijinim ferm ideea de a investiga, de a pune la dispoziţia organismului special, un organism care trebuie să fie imparţial şi independent, toate datele pentru a putea să vedem care sunt realităţile din teren şi, în al doilea rând, măsurile care ar trebui să fie întreprinse la nivelul societăţii internaţionale", a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, în cadrul unei declaraţii de presă comune cu ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian.

Premierul britanic Theresa May a convocat o şedinţă de urgenţă a Guvernului în cursul zilei de joi pentru a discuta situaţia din Siria, în condiţiile în care surse oficiale susţin că armata britanică va participa la un atac al SUA în Siria, relatează site-ul BBC News.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat Rusia că Statele Unite vor ataca Siria, din cauza unui presupus atac chimic atribuit Administraţiei Bashar al-Assad.

La 8 aprilie, o serie de organizaţii umanitare şi mai mulţi medici au susţinut că minimum 70 de persoane din oraşul sirian Duma au murit prin asfixiere şi alte câteva sute prezintă simptome precum convulsii şi salivă abundentă (spume la gură), specifice pentru expunerea la substanţe neurotoxice sau clor.

Potrivit organizaţiei umanitare Căştile Albe, ar fi fost folosit un dispozitiv de tip bombă-butoi cu gaz sarin, care a fost aruncat dintr-un elicopter. Oraşul sirian Duma este ultima redută a grupării insurgente Jaish al-Islam din regiunea Ghuta de Est, iar forţele regimului sirian au efectuat mai multe bombardamente în zonă.

Statul Major al armatei Rusiei susţine că atacul chimic produs în oraşul sirian Duma a fost o înscenare a organizaţiei umanitare insurgente Căştile Albe.

Presa de stat de la Damasc a anunţat că forţele guvernamentale nu au efectuat atacuri chimice, iar informaţiile prezentate în presa occidentală sunt "invenţii" generate de faptul că rebelii au pierdut majoritatea teritoriilor ocupate.

Iohannis, la întâlnirea cu ministrul de Externe francez: Condamn folosirea armelor chimice în Siria

Preşedintele Klaus Iohannis, i-a transmis joi, ministrului france de Externe, Jean-Yves Le Drian, pe care l-a primit în vizită la Palatul Cotroceni, că România condamnă ferm utilizarea armelor chimice în Siria, fiind un lucru care nu are nicio justificare.

"Preşedintele Klaus Iohannis a exprimat profunda îngrijorare a României cu privire la evoluţiile recente din Siria, condamnând ferm utilizarea armelor chimice în conflict, care nu este justificată de niciun considerent. Preşedintele României a arătat totodată că aceste evoluţii, în ciuda condamnărilor şi reacţiilor internaţionale faţă de utilizările anterioare ale armelor chimice în Siria, indică faptul că nu au fost trase, din păcate, concluziile care se impuneau. La rândul său, ministrul de externe francez a prezentat poziţia fermă a Franţei, pentru care utilizarea armelor chimice în Siria reprezintă o „linie roşie” şi un element de preocupare pentru întreaga comunitate internaţională", se arată în comunicatul de presă al Administraţiei Prezidenţiale remis MEDIAFAX.

Şeful statului român a subliniat faptul că relaţiile bilaterale între România şi Franţa sunt excelente, "în contextul unui an cu multiple semnificaţii în relaţia cu Franţa: aniversarea a 10 ani de la semnarea Declaraţiei de Parteneriat Strategic, lansarea Sezonului cultural România-Franţa, celebrarea Centenarului Marii Uniri, la care Franţa a avut o contribuţie semnificativă".

Iohannis i-a transmis oficialului francez că Parteneriatul Strategic semnat între cele două ţări este unul dintre cele mai valoaroase documente încheiate de ţara noastră, subliniind că sunt în continuare necesare eforturi bilaterale în sensul modernizării "documentelor fondatoare ale Parteneriatului Strategic, care trebuie să includă elementele de interes, de poziţie şi de acţiune comune ale României şi Franţei, care sunt tot mai multe, în plan bilateral, european şi internaţional."

"Cei doi înalţi oficiali au exprimat totodată sprijinul pentru ca Sezonul România-Franţa, proiect cultural şi de diplomaţie publică de mare anvergură, care va fi lansat la sfârşitul toamnei acestui an de către Preşedinţii Klaus Iohannis şi Emmanuel Macron, să fie un succes care să contribuie la prezentarea imaginii actuale, moderne şi inovative a celor două state", potrivit sursei citate.

Klaus Iohannis şi-a exprimat dorinţa de colaborare strânsă între cele două ţări în ceea ce priveşte abordarea principalelor dosare ale Preşedinţiei române a Consiliului UE.

"În acest context, cei doi înalţi oficiali au amintit, printre altele, negocierile privind viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, fiind evidenţiate poziţiile comune cu privire la nevoia de menţinere a unor alocaţii semnificative pentru politica de coeziune şi politica agricolă comună. Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat interesele şi acţiunea comune ale României şi Franţei în tot mai multe dosare europene actuale, poziţiile României fiind apreciate de ministrul de externe francez. În acelaşi timp, Preşedintele României a evidenţiat susţinerea de care se bucură calea europeană şi valorile europene profunde la nivelul societăţii româneşti", se arată în documentul Preşedinţiei.

Nu în ultimul rând, şeful statului român a reiterat importanţa pe care România o acordă aderării la Spaţiul Schengen, reamintindu-i ministrului francez de Externe că speră ca Franţa să sprijine o decizie în acest sens, în conformitate cu cele discutate în contactele la nivel din ultimii ani, inclusiv cu prilejul vizitei Preşedintelui Macron din august 2017.

Ministrul Le Drian a dat asigurări preşedintelui României că ţara sa susţine aderarea României la Spaţiul Schengen, "concomitent cu finalizarea reformării acestuia, aflată în curs de derulare şi subliniind că nu există vreun blocaj din partea Franţei asupra perspectivei României de a deveni membru al Spaţiului Schengen".

Ministrul de Externe francez efectuează o vizită la Bucureşti în perioada 11-12 aprilie. El a avut întrevederi joi cu preşedintele Klaus Iohannis, premierul Viorica Dăncilă, ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, dar ;i cu Laura Codru;a Kovesi, procuror şef al DNA.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici

www.zf.ro
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
www.businessmagazin.ro
Ce planuri are moştenitoarea uneia dintre cele mai mari afaceri de familie din România, cu imperiul de sute de milioane de euro şi mii de angajaţi?