PRĂBUŞIREA avionului rusesc în Egipt: Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei. O cutie neagră a înregistrat sunete neobişnuite - FOTO, VIDEO

Un satelit american cu infraroşu a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul avionului rusesc prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai, provocată de o bombă sau de combustibilul din rezervor, au declarat luni seara oficiali americani din domeniul apărării, citaţi de NBC News.

Urmărește
9347 afișări
Imaginea articolului PRĂBUŞIREA avionului rusesc în Egipt: Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei. O cutie neagră a înregistrat sunete neobişnuite - FOTO, VIDEO

PRĂBUŞIREA avionului rusesc în Egipt: Un satelit a detectat ceea ce pare a fi o explozie la bordul aeronavei

UPDATE ora 17.55:  O cutie neagră a înregistrat sunete neobişnuite înainte de prăbuşirea avionului rus în Egipt

Sunete "care nu sunt caracteristice unui zbor normal" au fost înregistrate în cabina piloţilor, în timp ce aeronava rusă se prăbuşea, în weekend, spre Peninsula Sinai, în Egipt, au declarat marţi surse pentru agenţia rusă Interfax, relatează DPA în pagina electronică.

Avionul de tip Airbus A321 al companiei aeriene ruse Kogalimavia, care avea la bord 217 pasageri şi şapte membri ai echipajului, s-a prăbuşit sâmbătă la scurt timp după decolarea din Sharm el-Sheikh, într-o zonă din Peninsula Sinai unde Egiptul se confruntă cu insurgenţa islamistă.

Deşi au apărut speculaţii că aeronava ar fi fost doborâtă de o rachetă, oficialii americani precizează că imaginile din satelit nu susţin această teorie.

Un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că un satelit american cu infraroşu a detectat o izbucnire de căldură în acelaşi loc şi timp cu prăbuşirea avionului rusesc. Potrivit oficialului, analiştii americani consideră că ar fi putut fi o explozie la bordul avionului, fie la rezervorul de combustibil, fie provocată de o bombă, dar nu există niciun indiciu că o rachetă sol-aer ar fi doborât aeronava. Acelaşi satelit cu infraroşu ar fi putut detecta o eventuală rachetă lansată de la sol.

Un alt oficial american din domeniul apărării a confirmat că imaginile din satelit au detectat o explozie în aer deasupra Peninsulei Sinai, în acelaşi moment. "Avionul s-a dezintegrat la altitudine foarte mare", când "a avut loc o explozie", a precizat oficialul.

La rândul său, şeful Direcţiei Naţionale de Informaţii din SUA, James Clapper, a declarat luni că nu există deocamdată "nicio dovadă directă privind o implicare teroristă" în prăbuşirea avionului.

Gruparea Stat Islamic în Egipt a afirmat sâmbătă pe Twitter că a doborât avionul, din cauza raidurilor ruse în Siria, însă informaţia nu a fost confirmată de Rusia, iar autorităţile egiptene susţin că niciun indiciu nu duce la concluzia că aeronava a fost doborâtă.

Deşi nordul Peninsulei Sinai este un bastion al aripii egiptene a grupării teroriste Stat Islamic, care a comis numeroase atentate împotriva forţelor de securitate, altitudinea mare la care se afla avionul când a pierdut contactul cu turnul de control face improbabilă ipoteza ca acesta să fi fost atins de o rachetă, potrivit experţilor.

Totuşi, un oficial rus a declarat că avionul s-a dezintegrat în aer, fragmente din epavă fiind împrăştiate pe o suprafaţă de 20 de kilometri pătraţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici