Prea cald în Italia: Şcolile se deschid în octombrie

Având în vedere schimbările climatice în curs de desfăşurare şi căldura puternică din lunile de vară, unele sindicate şi asociaţii solicită ministrului Educaţiei şi Meritului, Giuseppe Valditara, să modifice calendarul şcolar, potrivit ANSA.

Urmărește
8508 afișări
Imaginea articolului Prea cald în Italia: Şcolile se deschid în octombrie

Prea cald în Italia: Şcolile se deschid în octombrie

„Cu această arşiţă este absurd să începem lecţiile la mijlocul lunii septembrie, mai bine octombrie. Avem nevoie de bun simţ şi previziune. Ciclurile de producţie trebuie, de asemenea, să se schimbe, iar administraţia publică trebuie să iniţieze aceste schimbări în funcţie de climă”, explică Marcello Pacifico, preşedintele Anief.

Coordonarea naţională a profesorilor pentru drepturile omului a scris preşedintelui Societăţii italiene de pediatrie, Annamaria Staiano, preşedintelui Federaţiei italiene a pediatrilor, Antonio D'Avino, şi preşedintelui Asociaţiei naţionale a pediatrilor, Maria Angela Grassi, solicitându-le să exprime un aviz ştiinţific privind oportunitatea amânării începerii anului şcolar 2024/2025.

Anterior, coordonarea solicitase ministrului Valditara şi regiunilor să ia în considerare posibilitatea modificării calendarului şcolar „pentru a evita posibilele îmbolnăviri atât pentru elevii fragili, cât şi pentru profesori, a căror vârstă medie, conform statisticilor, este adesea ridicată. Credem că este necesar să revenim asupra acestui subiect pentru a găsi soluţii adecvate şi oportune”, scrie Romano Pesavento.

Pe de altă parte, există numeroase asociaţii de părinţi care subliniază că trei luni de închidere a şcolilor, de la începutul lunii iunie până la începutul lunii septembrie, sunt deja prea lungi. Costurile ridicate ale centrelor de vară „sunt transferate integral familiilor şi niciun părinte nu are vacanţă timp de trei luni.

Pe scurt, dificultăţile de conciliere a muncii cu familia sunt prea mari pentru cei care au copii. Din acest motiv, au apărut mai multe iniţiative de strângere de semnături pentru a cere o revizuire a calendarului şcolar.

„Vacanţa şcolară foarte lungă”, se arată într-o petiţie care a strâns 60.000 de semnături, „multiplică inegalităţile, favorizează pierderea competenţelor cognitive şi relaţionale ale fetelor, băieţilor şi adolescenţilor şi descurajează echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată pentru mulţi părinţi obligaţi să jongleze cu tabere de vară costisitoare şi cu lipsa de alternative la preţuri reduse”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici