Precedente ale actualei crize a migrării din Europa, considerată "modestă" de către istorici

Sosirea masivă de migranţi în Uniunea Europrană (UE) este prezentată frecvent de către oficiali politici şi din domeniul umanitar drept cea mai gravă criză a migraţiei din Europa de la al Doilea Război Mondial încoace, o caracterizare pe care istoricii o contestă, relatează AFP în pagina online.

Urmărește
2323 afișări
Imaginea articolului Precedente ale actualei crize a migrării din Europa, considerată "modestă" de către istorici

Precedente ale actualei crize a migrării din Europa, considerată "modestă" de către istorici (Imagine: Alexandru Hojda/Mediafax Foto)

În absenţa perspectivei unei soluţionări a conflictului sirian, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) estimează la 700.000 numărul sosirilor pe Mediterana anul acesta şi tot pe atâtea, eventual mai multe, în 2016.

Cea mai dură criză în UE?

Istoricii fac în general o distincţie între al Doilea Război Mondial şi mişcări importante de populaţii care au avut loc imediat după acesta, în a doua jumătate a anilor '40.

Dezbaterea cu privire la cifre rămâne deschisă, însă peste 11 milioane de germani au fost expulzaţi din diverse ţări europene după război, subliniază Pamela Ballinger, o expertă pe tema refugiaţilor de la Universitatea din Michigan.

În plus, două milioane de ruşi au fost obligaţi să se întoarcă acasă.

În ultimii trei ani, numărul total al migranţilor şi refugiaţilor sosiţi în Europa este cu mult sub un milion.

Însă, dacă ne referim doar la spaţiul Uniunii Europene rezultat în urma Tratatului de la Maastricht din 1991, aprecierea pare să fie valabilă. Însă cu o singură excepţie, şi anume Războiul din Bosnia.

Războiul din Bosnia

UNHCR caracteriza Războiul din Bosnia, care a durat din 1992 şi până în 1995, drept "criza cea mai gravă a refugiaţilor din Europa de la al Doilea Război Mondial" şi până la momentul respectiv.

Cel puţin 2,5 milioane de persoane au fost nevoite să-şi părăsească locuinţele, dintre care 1,3 milioane s-au strămutat în interior, 500.000 s-au refugiat în ţări vecine, iar 700.000 s-au îndreptat către Europa de Vest, potrivit unor date UNHCR.

Însă diferenţa fundamentală faţă de situaţia actuală este că aceste deplasări aveau loc pe distanţe relativ mici şi nu necesitau trecerea de pe un continent pe altul.

În prezent, oamenii sosesc în Europa - în Grecia şi Italia - în afara zonei de conflict, iar oficialii umanitari nu sunt nevoiţi să negocieze cu beligeranţi pentru a le facilita primirea.

O criză "modestă"

Proclamarea independenţei Pakistanului, în 1947, a pus pe drumul exilului aproximativ 14 milioane de persoane - musulmani care părăseau India către Pakistan şi hinduşi care fugeau din Pakistan în India, potrivit UNHCR.

Mai târziu, războiul civil din Pakistan (1971), care a condus la crearea Bangladeshului, a provocat fuga a aproape zece milioane de persoane.

Conflictul din Palestina, care a condus la crearea Israelului în 1948, a antrenat plecarea a aproximativ 720.000 de palestinieni, potrivit ONU. În prezent, Agenţia ONU specializată (URNWA) estimează numărul acestora la cinci milioane, luându-i în calcul pe descendenţii celor care au plecat în perioada 1946-1948.

Genocidul din Rwanda, în 1994, în afară de cele 800.000 de victime, a provocat deplasarea a jumătate din populaţia acestei ţări cu şapte milioane de locuitori. Aproximativ două milioane au fugit în ţări vecine.

Începând din 2011, războiul civil din Siria a provocat strămutarea a 7,6 milioane de persoane în interiorul ţării, iar peste patru milioane de sirieni s-au refugiat deja în ţări vecine, potrivit ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici