Predoiu este dezamăgit de decizia Olandei privind aderarea la Schengen

Ministrul român al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat vineri că este dezamăgit de decizia Olandei de a se opune în continuare aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.

Urmărește
209 afișări
Imaginea articolului Predoiu este dezamăgit de decizia Olandei privind aderarea la Schengen

Predoiu este dezamăgit de decizia Olandei privind aderarea la Schengen (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Sunt dezamăgit de poziţia pe care Olanda a decis să o adopte la următorul Consiliu european" al miniştrilor de Interne, care urmează să se pronunţe cu privire la această aderare, a declarat Predoiu pentru AFP.

"Sunt convins că la acest Consiliu un număr mare de state vor susţine poziţia justă a României de a adera la spaţiul Schengen", a adăugat ministrul, care a efectuat un turneu recent în mai multe ţări din Europa, inclusiv în Olanda, pentru a apăra dreptul României de a adera la Schengen.

"Invit din nou să se observe că ultimul raport privind justiţia al Comisiei Europene a fost foarte pozitiv şi după acest raport, din iunie, evoluţii importante au continuat să se producă", a insistat Predoiu, evocând strategia naţională anticorupţie şi noul Cod Civil.

Olanda a anunţat vineri că se va opune în continuare aderării României şi Bulgariei la Schengen. "S-a decis în Guvern că vom continua să ne opunem intrării României şi Bulgariei", a declarat pentru AFP Elaine de Boer, purtătoarea de cuvânt a ministrului olandez al Imigraţiei, Gerd Leers. "Nu vom aproba nici măcar intrarea parţială", a adăugat purtătoarea de cuvânt.

"Guvernul a spus că nu vrea în nici o manieră ca (spaţiul Schengen-n.r.) să fie deschis şi, prin urmare, nu vom aproba nici măcar intrarea parţială" a României şi Bulgariei, a subliniat ea.

"În numele Olandei, vom spune «nu» la reuniunea prevăzută săptămâna viitoare la Bruxelles", a adăugat ea.

"Credem că este încă prea devreme", a explicat purtătoarea de cuvânt, potrivit căreia Olanda nu vede "suficiente" indicii că Bulgaria şi România "se ocupă de probleme precum corupţia, crima organizată şi anchetele judiciare".

O reuniune a miniştrilor de Interne ai Uniunii Europene este prevăzută joi la Bruxelles, în cursul căreia urmează să fie discutat un proiect de compromis care reia opţiunea evocată în primăvară privind integrarea în două etape a României şi Bulgariei. Acest dispozitiv este menit să ofere asigurări unor ţări ca Olanda, Franţa, Germania sau Austria, foarte reticente în privinţa aderării României şi Bulgariei.

Franţa, Germania şi Olanda s-au opus în primăvară integrării celor două ţări în spaţiul Schengen, cerând consolidarea luptei împotriva corupţiei.

Sofia şi Bucureştiul vor să adere la Schengen înainte de sfârşitul anului, însă acordul tuturor statelor membre este necesar pentru integrarea altor ţări.

Compromisul pe care preşedinţia poloneză a Uniunii Europene tocmai l-a propus ambasadorilor europeni prevede două etape, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică de la Bruxelles. Astfel, spaţiul aerian şi maritim ar urma să fie deschis înainte de sfârşitul lui octombrie, dar o decizie privind data deschiderii frontierelor terestre, "mai controversată", va fi luată abia în 2012.

Francezii, germanii şi finlandezii au "lăsat uşa deschisă" pentru compromis, chiar dacă vor date mai puţin precise, a precizat sursa citată de AFP.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici