Masouda al-Alamy, profesor la Universitatea Omar Mukhtar din oraş, a organizat reuniunea de miercuri, plină de emoţie. „Astăzi, ne întâlnim şi putem vorbi liber pentru prima dată”, a afirmat ea.
Aproximativ 200 de localnici, inclusiv lideri tribali, profesori universitari şi oameni de afaceri, s-au întâlnit într-o sală a municipalităţii. „Eram un popor fără speranţă, o ţară imorală uitată de lume, iar în trei zile acest lucru s-a schimbat”, a spus Abdullah Mortady, un arhitect ai cărui fii de 16 şi 19 ani s-au alăturat protestelor.
Principalele puncte pe agenda reuniunii au inclus formarea unor comitete pentru a asigura securitatea, alimentaţia şi distribuirea combustibilului, redeschiderea şcolilor şi strângerea armelor furate în timpul protestelor. O altă provocare pentru bătrânii oraşului este să frâneze zelul revoluţionar al tineretului, plin de emoţie după zile de lupte violente care au culminat cu o victorie istorică.
Dar când bătrânii au cerut reţinere, tinerii s-au supus, datorită unui ordin tribal puternic, care încă mai contează acolo şi despre care mulţi spun că va ajuta la asigurarea ordinii după destrămarea Guvernului lui Kadhafi. Bătrânii au intervenit de asemenea pentru a prelua responsabilitatea sutelor de soldaţi pro-Kadhafi capturaţi de protestatarii tineri.
Cei aproximativ 300 de prizonieri sunt ţinuţi în locuri secrete din oraş, pentru a nu fi prinşi de tineretul dornic de răzbunare. Aproximativ 100 se află la o şcoală de la periferia oraşului, majoritatea afirmând că sunt libieni, în timp ce patru au spus că sunt din Ciad.
Bătrânii au precizat că îi contactează pe liderii tribali şi familiile prizonierilor, pentru a veni să-i ia. „Noi nu suntem ucigaşi (…). Kadhafi ne-a făcut ucigaşi”, a declarat Mustapha Abdel Jalil, ministrul demisionar al Justiţiei, care şi-a asumat un rol proeminent în Al-Baida.