„La mijlocul anului, această sumă a fost transferată, cu acordul nostru, printr-o mediere germană, într-un cont libian, la dispoziţia lui Hannibal Kadhafi. La acel moment, puteam, într-adevăr, să presupunem că responsabilul sau responsabilii nu vor fi identificaţi”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului elveţian al Afacerilor Externe, Lars Knuchel.
Acesta confirma, astfel, o informaţie publicată de cotidianul La Tribune de Geneve, în ediţia electronică.
„S-a convenit ca banii să fie utilizaţi de Hannibal Kadhafi, în scopuri umanitare”, a adăugat Knuchel, potrivit căruia suma a fost „transferată într-un cont, în Germania, ca o măsură de încredere, necesară în vederea eliberării lui Max Goldi”.
Goldi, un elveţian, director al filialei din Libia a grupului de inginerie ABB, a fost arestat şi consemnat la reşedinţa sa din Tripoli, împreună cu un alt om de afaceri elveţian, Rachid Hamdani, la 19 iulie 2008, ca măsură de represalii la arestarea, la Geneva, a lui Hannibal Kadhafi, în baza unei plângeri depuse de doi servitori. Goldi a fost eliberat doi ani mai târziu, la 10 iunie 2010.
„Din câte ştim noi, cu câteva zile înainte de izbucnirea actualelor tulburări în Libia, banii se aflau, în continuare, în cont”, a adăugat Lars Knuchel.
Elveţia a anunţat, la 16 iunie, că a transferat 1,5 milioane de franci elveţieni (1,08 milioane de euro) într-un cont bancar, în Germania, în cadrul eliberării lui Max Goldi de către Tripoli.
Înainte cu doar câteva zile, ministrul elveţian al Afacerilor Externe, Micheline Calmy-Rey, sublinia că planul de acţiune semnat pentru normalizarea relaţiilor între ţara sa şi Libia prevedea o „compensaţie”, dar fără să precizeze suma. Ministrul a explicat că această sumă urma să permită despăgubirea lui Hannibal Kadhafi, pentru publicarea fotografiilor sale judiciare de către presa elveţiană.
Elveţia a ordonat, la 24 februarie, blocarea averilor pe care colonelul Muammar Kadhafi şi anturajul său le-ar putea deţine în Confederaţie.