Pregătiri pentru startul construirii unui tunel uriaş între Germania şi Danemarca

  • Danemarca şi Germania construiesc cel mai lung tunel din lume format din secţiuni construite pe uscat.
  • La final tunelul va avea 18 kilometri şi va costa 7 miliarde de euro, potrivit CNN.
Urmărește
6188 afișări
Imaginea articolului Pregătiri pentru startul construirii unui tunel uriaş între Germania şi Danemarca

Sursa foto: Femern A/S

Tunelul Fehmarnbelt va coborî până la 40 de metri sub Marea Baltică şi va fi deschis în 2029. După mai mult de un deceniu de planificare, construirea tunelului a început în 2020, iar de atunci a fost finalizat un port temporar pe malul danez. Acesta va găzdui fabrica care va construi cele 89 de secţiuni de beton care vor compune tunelul.

„Ne aşteptăm ca prima linie de producţie să fie gata la sfârşitului anului sau la începutul anului viitor. Până la începutul anului 2024 trebuie să fim gata să scufundăm primul element de tunel", a declarat Henrik Vincentsen, CEO al Femern A/S, compania daneză de stat responsabilă de proiect.

Tunelul, care va avea o lungime de 18 kilometri, este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură din Europa, cu un buget de peste 7 miliarde de euro. În comparaţie, tunelul de 50 de kilometri al Canalului Mânecii care leagă Anglia de Franţa, finalizat în 1993, a costat echivalentul a 13,6 milioane de dolari. Deşi este mai lung decât Fehmarnbelt, tunelul de sub Canalul Mânecii a fost realizat cu ajutorul unei maşini de forat şi nu prin scufundarea unor secţiuni prefabricate.

Noul tunel va fi construit în Fehmarn Belt, o strâmtoare între insula germană Fehmarn şi insula daneză Lolland, şi este conceput ca o alternativă la actualul serviciu de feribot care transportă milioane de pasageri în fiecare an. Dacă traversarea cu feribotul durează 45 de minute, aceasta va ţine doar şapte minute cu trenul şi 10 minute cu maşina prin noul tunel.

Tunelul, al cărui nume oficial este Fehmarnbelt Fixed Link, va fi, de asemenea, cel mai lung tunel rutier şi feroviar combinat din lume. Acesta va cuprinde două autostrăzi cu două benzi duble - separate de un pasaj de serviciu - şi două căi ferate electrificate.

Proiectul datează din 2008, când Germania şi Danemarca au semnat un tratat pentru construirea tunelului. Ulterior, a fost nevoie de mai mult de un deceniu pentru ca legislaţia necesară să fie adoptată de ambele ţări şi pentru ca studiile geotehnice şi de impact asupra mediului să fie realizate.

În timp ce procesul s-a finalizat fără probleme în partea daneză, în Germania o serie de organizaţii, inclusiv companii de feriboturi, grupuri de mediu şi municipalităţi locale, au făcut apel împotriva aprobării proiectului, invocând concurenţa neloială sau preocupări legate de mediu şi zgomot. Apoi, în noiembrie 2020, o instanţă federală din Germania a respins plângerile.

În prezent, portul temporar de pe malul danez este finalizat şi sunt în curs de desfăşurare alte câteva faze ale proiectului, inclusiv săparea şanţului propriu-zis care va găzdui tunelul, precum şi construcţia fabricii care va construi secţiunile de tunel.

Fiecare secţiune va avea o lungime de 217 metri, 42 de metri lăţime şi 9 metri înălţime. Cântărind 73.000 de tone fiecare, vor fi la fel de grele ca peste 13.000 de elefanţi, spun constucutorii. Secţiunile vor fi plasate chiar pe fundul mării şi vor fi mutate cu ajutorul unor barje şi macarale. Poziţionarea secţiunilor va dura aproximativ trei ani.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici